Vattenreserven minskar
Den varma och regnfattiga sommaren har gett onormalt låga vattennivåer i de kommunala vattentäkterna, som just nu inventeras.
- Nivåerna sjunker fortfarande överallt, men inte med samma hastighet som förut. Det ser bättre ut än vad jag trodde, förutom vid Loggarve, den är sämre än förväntat och Slite är dålig. Det är inte bra, men kritiskt tycker jag inte att det är, förutom i Slite, säger Jonas Aaw, driftingenjör på vattenverket i Visby.
Gott om vatten är det dock ingenstans och under sommarmånaderna ökar dessutom vattenåtgången på Gotland med omkring 3 500 kubikmeter per dygn.
- Nu är det bara två veckor kvar som vi har så här stor förbrukning, efter vecka 32 avtar förbrukningen markant, säger Jonas Aaw.
Gav bra effekt
Det rådande bevattningsförbudet har också gett resultat.
- Bevattningsförbudet gav bra effekt i Visby, ute på landet är man nog mer snåla med vattnet ändå. Hade vi inte lagt bevattningsförbudet så hade det gått åt helsike, det kan jag säga, säger Jonas Aaw.
De låga vattennivåerna gör att kommunen måste frakta vatten till de platser på ön där det råder brist.
- Det här innebär att vi får fortsätta att köra vatten till Åminne, Fårö, Katthammarsvik och Ronehamn, från vattenverket i Visby.
I Tingstäde träsk, som försörjer stora delar av Visby med vatten, har vattennivån har sjunkit ungefär en centimeter per dygn och varje centimeter motsvarar mellan 40 000 och 44 000 kubikmeter vatten.
- Vi tar ut 6 000 kubikmeter vatten per dygn, sen släpper vi ut cirka 1 000 kubikmeter per dygn i bäcken, men det betyder alltså att ungefär 33 000 kubikmeter går rätt upp i luften som vattenånga, säger Jonas Aaw.
Den sista veckan har vattennivåerna dock stabiliserats lite och i Tingstäde träsk sjunker vattennivån nu cirka en centimeter per vecka.
- Det sjunker och så länge vi inte får regn uppifrån lär det fortsätta att sjunka. I träsket som sådant är det ytvatten, så får vi regn så märks det, men grundvattnet däremot förbrukas på vägen, det är så torrt att det sugs upp av vegetationen, säger Tony Häggqvist, drifttekniker på Tingstäde vattenverk.
Kan bli stora problem
Det är väderleken som avgör den framtida vattentillgången.
- Man kan ju bara spekulera, men fortsätter det så här, blir det riktigt, riktigt stora problem, eftersom det tar så lång tid att fylla på grundvattnet. Men det kan ju också börja regna, allt hänger på vad vår herre bestämmer, säger Tony Häggqvist.
I dagsläget finns inget akut hot om vattenbrist, det är snarare i höst som det kan komma att bli ont om vatten.
- Det är nog i september som det börjar bli riktigt problematiskt i så fall, säger Jonas Aaw.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!