Vattendebatt i fullmäktige

Det blev många inlägg och repliker innan förslaget om VA-utbyggnaden kunde klubbas av regionfullmäktige.

ARKIV 20130715 - Ett glas vatten 
Foto: Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

ARKIV 20130715 - Ett glas vatten Foto: Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Gotland2014-04-28 17:27

Regionfullmäktige antog på måndagen förslaget "Långsiktig plan för VA-utbyggnaden på Gotland 2014-2022". Ärendet har varit en långkörare som återremitterats innan det slutgiltiga förslaget nu kunde antas.

– Det är en bra plan, säger Lars Thomsson (C).

Han tyckte att resultatet efter återremissen blev mycket bättre än tidigare förslag och att de fyra förändringar som finns i det här förslaget är mycket positiva. Istället för en slinga för hela Gotlands vattenförsörjning så blir det en slinga på norr och en på söder. En tidigare utbyggnad av reningsverket i Burgsvik är en förutsättning för utvecklingen på Storsudret och en dagvattenstrategi är ett steg åt rätt håll, menar han.

– Avsaltning är ett bra komplement till grundvattnet, jag tror på det, säger Lars Thomsson.

Bodil Rosengren (V) och Isabel Enström (MP) hade en hel del kritik och frågor när det gällde de tekniska lösningarna för vattenrening, vilket ledde till många repliker mellan ledamöterna. Båda två tillstyrkte förlaget trots kritiken.

Isabel Enström gjorde dock tre tilläggsyrkanden. Hon ville att i punkten om konsekvensanalys av en eventuell framtida vattenförsörjning baserat på avsaltat vatten från Östersjön ska det ingå en miljökonsekvensanalys. Det yrkandet fick hon medhåll för från både talare och hela fullmäktige. Hennes yrkande att det även ska tas fram en alternativ lösning ifall avsaltning visar sig inte vara lämplig fick dock inget svagt gehör. Fullmäktige var oenigt men en stark majoritet röstade emot förslaget. Hennes tredje yrkande var att regionstyrelsen ska få uppdraget att genomföra en medborgardialog inför fortsatta förändringar. Det fick bifölls av fullmäktige.

Isabel Enström ansåg att regionen bör satsa mer resurser på att öka grundvattentillgången, genom exempelvis våtmarker för att behålla vattnet längre på land.

– Vattnet räcker inte till. Vi måste se på andra vattenkällor, säger Tommy Gardell (S).

Han påpekade att planen inte bara handlar om avsaltning. På den norra linjen planeras att vatten ska hämtas i Tingstäde träsk och blandas med annat vatten. Diskussioner förs också med Cementa som förbrukar stora mängder vatten på norr. Möjligheten att rena vatten från avslutade kalkbrott med membranteknik skulle lätta trycker på det kommunala vattnet,

– Idag finns metoder för att rena vatten, oavsett om det gäller saltvatten, dagvatten eller grundvatten, säger Tommy Gardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om