"Vattenbrist kan bli verklighet"
Igår hölls förhandlingarna i Miljödomstolen kring Svenska Mineral AB:s ansökan om utökad bergtäkt vid Stucks i Bunge. Först och främst ska det provpumpas - något som alla parter tycks se positivt på.
Foto: Bengan Zettergren
Fler brunnar
- Men det går lite hand i hand med att de vill bryta mer än dubbelt så mycket kalk i det område i Bunge Stucks som man redan har tillstånd för. Och det ställer vi oss starkt emot, säger, Olof Söderdahl ordförande i föreningen Bevara Ojnareskogen.
Han är en av dem som bor i området kring Bungetäkten och som oroar sig för grundvattnet och påverkan på vattenförsörjningen om ännu större områden används för kalkbrytning.
- Vi har sagt vad vi tycker i förhandlingarna och det är att vi inte har något emot utvidgning av hamnverksamheten och inte heller den provpumpning som står oss närmast i tiden. Däremot vill vi att man har minst tre brunnar för provpumpning istället för en enda, säger Olof Söderdahl.
Länsstyrelsen anser inte att den miljökonsekvensbeskrivning som Svenska Mineral presenterat kan godkännas. Myndigheten menar att den måste kompletteras.
Anders Falkgren i Fleringe är en av de boende i området som engagerat sig i förhandlingarna kring täkten i Stucks.
- De vill utöka till 320 hektar! Det är ett otroligt stort område.
Betydelse för landet
I ett tidigare brev till Miljödomstolen skriver Svemin, föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, att Svenska Minerals kalkbrytning har en stor betydelse för hela landet.
- I synnerhet i en plats som norra Gotland, där sysselsättningen i övrigt är svag och gruv- och mineralindustrin är ryggraden i det lokala näringslivet, skriver föreningen.
Anders Falkgren tycker att Svenska Mineral tänker mycket kortsiktigt och han tror inte att man kommer att få ett ja när Miljödomstolen lämnar sin dom för Nordkalks ansökan på fredag eftermiddag.
Borta för alltid
- Folk måste förstå vilka områden det är vi pratar om. De här företagen bryter kalk i 10-20 år, men det tog miljontals år att skapa ön! Dessa delar på norra Gotland kommer vi aldrig att få tillbaka, menar Anders Falkgren.
Precis som Olof Söderdahl är Anders Falkgren glad över att man först förhandlar om provpumpningar men han tror och hoppas att Miljödomstolen inte ska tillåta utöka brytningar.
- Det har en negativ påverkan på dem som funderar på att flytta till Fårösund, säger han och jämför med Slite där statusen på boende sjunkit sedan Cementas etablering.
- Det är ett stort rekreationsområde som dessutom gränsar mot ett Natura 2000-område. Det konkurrerar med bland annat ekoturism och de boendes livskvalitet, säger Anders Falkgren.
Katastrof för Visby
Men det stora orosmomentet är förstås vattenfrågan.
- Ja det kan innebära katastrof även för Visbys del, inflikar hustrun Eva Falkegren.
Rent vatten kan man inte ta för givet, det är ingen oändlig resurs. Vägen till total vattenbrist på Gotland är möjligen lång men makarna har det värsta scenariot klart för sig.
- Det kan bli att vi köper allt dricksvatten på Ica, säger Eva Falkegren.
- Det kanske tar slut där också. Östersjövattnet är nog inte så gott, säger Anders Falkegren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!