Västervik kan bli enda hamnen

Långsammare färjor som går mer sällan och kanske bara till Västervik. Det kan bli den nya Gotlandstrafiken från 1 februari 2015.

Hotellägare. "För oss näringsidkare är det viktigt att ha en tidtabell som passar resenärerna", säger Agneta Cederqvist som driver ett litet hotell i Visby.

Hotellägare. "För oss näringsidkare är det viktigt att ha en tidtabell som passar resenärerna", säger Agneta Cederqvist som driver ett litet hotell i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-01-14 04:00
Redan i skarven februari-mars ska Rikstrafikens styrelse ta ställning till viken typ av färjor som ska ska gå mellan Gotland och fastlandet under nästa avtalsperiod.
Det brådskar alltså och med den färska rapporten har alla som vill och kan påverka trafiken fått helt nya förutsättningar. Miljö och klimat ska väga tungt i vägskålen, öns utveckling är inte självklart lika viktig längre.
Det offentliga Gotland har sammanfattat sina ståndpunkter i "Havet är vår landsväg", men det tycks alltså som staten ser framför sig en betydligt smalare landsväg som kräver mer tid och som inte går att köra på så ofta. Kommunen, trafikantrådet med flera nämner bara summariskt miljön i sin vision.

Miljömål
Förslagen från Rikstrafikens tjänstemän bygger mycket på att hänsyn måste tas till redan beslutade miljö- och klimatmål. Just uttrycket "redan beslutade miljö- och klimatmål" återkommer i utredningen och bottnar i de av riksdagen antagna målen.
"Hittills har in princip inga hänsyn tagits till klimatfrågan i Gotlandstrafiken, men det går inte att bortse från den längre", menar utredarna. Och eftersom man anser att det inte finns tekniska lösningar som kan rädda klimatet, måste man tillgripa andra medel. Som att minska antalet turer, dra ner på farten när det är få som reser, och kanske besluta om en annan hamnstruktur som ger kortare överfarter och därmed, mindre koldioxidutsläpp
Gotlandstrafiken beräknas förbruka 55 000 ton olja per år vilket ger 175 000 ton klimatpåverkande koldioxid.
Utsläppen minskar betydligt med lägre fart, visar man i sin utredning

Bara Västervik..?
Rikstrafiken har i rapporten benat ut för- och nackdelar med att ha kvar två hamnar som i dag, med Nynäs och Oskarshamn, eller ersätta södra läget Oskarshamn med Västervik. Man har också räknat på två stycken en-hamnsalternativ: Oxelösund och Västervik.
I utredningen heter det:
Oavsett vilket alternativ som slutligen väljs bedömer Rikstrafiken att alla redovisade alternativ klarar trafikförsörjningen till och från Gotland. Alla redovisade alternativ ger därmed Gotland förutsättningar att leva och utvecklas, om än i olika hög grad.
Vidare har man undersökt följderna om färjorna kör snabbare på sommaren (många resande) och långsammare på vintern och skriver:
Baserat på den analys som görs är Rikstrafikens inriktning att framtidens trafik bör bedrivas i lägre hastigheter samt att hastigheten ska variera mellan turer. Principen är att avgångar med litet resande ska gå långsamt och avgångar med stort resande ska gå fort. Framtidens trafikupplägg bör dessutom innehålla färre antal turer än idag eftersom detta medför minskad miljöpåverkan. För att tillgodose tillräcklig kapacitet föreslås nyttjande av större fartyg än idag.
Bränslebesparing Visby-Nynäs blir från 25 till 17 ton om farten sänks från 29 till 24 knop. Resan blir 30 minuter längre. Rikstrafiken kommer också fram till att långsammare resor och färre avgångar och kanske andra hamnar, kan betyda att färre tar båten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om