Västergarn tidig plats för handel

Västergarn var en tidig medeltida handelsplats med intensiv aktivitet under hela året.  Det styrker ett flertal fynd som gjorts under den sommarutgrävning som nu avslutas.

Våg. Den våg som hittats och som fälldes ut när det användes.

Våg. Den våg som hittats och som fälldes ut när det användes.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2007-08-03 01:10
En bakugn har grävts fram i ett av schakten i området vid kyrkan liksom en liten våg och till det har man funnit spår av järnproduktion, bronsgjutning, glassmältning, ben och hornhantverk.- Det är viktigt för en tidig (1100-talet) medeltida handelsplats och definierar Västergarn som en sådan, menar Jörn Staecker, professor i historisk arkeologi vid Högskolan Gotland, som leder den arkeologiska fältkurs som står för själva grävandet. 44 personer från olika håll i världen har varit på plats i kustsocknen.Fynden nu är något av ett genombrott. De senaste 30 åren har enstaka fynd hittats i området men sen tre år har man nu gjort betydligt fler och intressantare och dessa bidrar till att stärka den antagna bilden av Västergarn som ett tidigt och starkt handelsområde. Varje enskilt fynd är i sig inte av spektakulär karaktär men för arkeologen är det lika intressant att upptäcka mönster och strukturer.Den förmodade bakugnen är en rektangulär stenskapelse och återfinns i ett av grävschakten och man misstänker att den legat i anslutning till ett hus.- Det är den första riktigt synliga konstruktion vi fått, vi har hela tiden letat efter konkreta spår, framhåller Jörn Staecker. Vi tror den är från medeltiden.En husgrund har man också grävt fram. Den är belägen bara 30 meter från den gamla strandlinjen.- Vi vet ännu inte riktigt hur gammal den är men troligen från 1100-1200-talet. Islägg
Men visst har man hittat även enstaka mera udda föremål. Jörn Staecker förevisar en islägg, en vikinga- eller medeltida skridskovariant tillverkad i ben, ofta nöt, som användes under lång historisk tid. Och han framhåller att man faktiskt hittat en miniskatt om dock bara bestående av fem mynt. (Över fem mynt definieras nämligen arkeologiskt som en skatt eftersom det då inte anses röra sig om exempelvis tappade mynt).I schaktet närmast den nuvarande kyrkogården har man grävt fram mängder av ben, från 15-talet individer i olika åldrar. Då görs plötsligt en ny upptäckt.- Vi har hittat en intakt grav. Underst ligger nämligen det första hela skelettet så det blir bråttom att frilägga det eftersom i dag är sista fältdagen och då skall schakten vara igenlagda och återställda. Nästa sommar blir det ingen grävning i området, man skiftar mellan olika platser, men 2009 är det tänkt att man skall fortsätta i Västergarn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om