Vartannat Leader- projekt leder vidare

Hälften av de projekt som fått EU-bidrag från Leader har lett fram till en fortsättning. Ibland skapas en modell som andra kan ta efter, som ett nystartat VA-projekt i Ire.

Satsar på vatten. Claes-Göran Appelquist är med i arbetsgruppen för "Ire-modellen". Målet är en samfällighet som genom privata initiativ löser vatten-och avloppsfrågan i Ire-området. foto: henrik radhe

Satsar på vatten. Claes-Göran Appelquist är med i arbetsgruppen för "Ire-modellen". Målet är en samfällighet som genom privata initiativ löser vatten-och avloppsfrågan i Ire-området. foto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

gotland2011-01-31 02:10

Förra veckan berättade GA om Leader Gotland, som med bidrag från EU ger stöd till projekt för landsbygdsutveckling. Målet är att verksamheterna ska leva vidare av egen kraft efter projekttiden och Leader finansierar ingen drift.

Alla projektidéer godkänns inte. Och även om en idé har godkänts kan det visa sig att den inte var tillräckligt bra för att få en fortsättning. Enligt slutrapporten för perioden 2000-2007 resulterade 50 procent av periodens 101 projekt i en fortsatt verksamhet.


Bär från Ungern
Ett av dem handlar om krusvinbär från Ungern, en korsning av svarta vinbär och krusbär. Rättigheterna till bäret har Maria Legath tagit med sig till Sverige. Hon tyckte att Gotlands klimat skulle passa och plantor sattes vid Kebbes i Eksta 2005.

Från juni 2006 till juli 2007 gav Leader 50 000 kronor till att prova lämpliga produkter av bäret på marknaden. Flera producenter deltog, bland andra Gudinge i Fole. Deras sås på bären passar till såväl paté och kallskuret som till glass.

- Det var rätt att först kolla att marknaden finns, i stället för att börja med en massa odling, menar projektledare Susanne Welin-Berger på Livstek.

Nancy Gudinge berättar att "Rikösåsen" finns kvar, men att den osäkra tillgången på bär är ett problem. De har fått plantera ett antal egna plantor, men hoppas att någon odlare i trakten vill, och får tillstånd, att satsa på bären.


"Ire-modellen"
Ett alldeles nytt projekt handlar om en gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp i Ire-området. Leader stöder projekteringsfasen för "Ire-modellen" med sammanlagt drygt 300 000 kronor, varav 210 000 kronor från EU-fonden genom jordbruksverket.

Claes-Göran Appelquist ingår i arbetsgruppen. Han förklarar att målet med det ettåriga projektet är att i sommar bilda en samfällighet som godkänns av lantmäteriet. Då kan de boende i Ire själva bygga en modern VA-anläggning utan att bekosta den kommunala budgeten. Man förbereder också för fiberkabel för bredband.

Detta ska ge bättre förutsättningar för såväl sommar- som permanentboende som för företagare i området. Hittills har 80 procent av fastighetsägarna sagt att de vill vara med.

- Det är byggförbud i området nu och kommunen har inga planer på att bygga ut VA-nätet där. Men vi får ansluta oss till den kommunala ledningen som går förbi Ire, säger Claes-Göran Apelquist.


Kan bli förebild
Enligt arbetsgruppens beräkningar kommer samfällighetens lösning att kosta mindre för fastighetsägarna än en kommunal lösning. Dessutom väljer man själv när och om man vill ansluta sig. Tekniskt handlar det också om nytänkande med ett LPS lågtrycksavloppssystem.

- Det finns många problemområden på Gotland. Vi kan bli en förebild för andra med teknik och nytänkande. Vi tror också att vi kan påverka en del av gällande regler och lagar som inte harmonierar med varandra, säger Claes-Göran Appelqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om