"Vårt mål är att ta hand om all gotländsk raps"
Nu har den första biodieseln tillverkats på Gotland. I en ombyggd ladugård vid Siglajvs i Silte kan man se ett prov - en honungsgul vätska tappad på ett provglas.Inom en månad räknar Ekodiesel Gotland AB att leverera den första biodieseln till oljebolaget Preem.
Anläggningen har kapacitet att pressa 3 000 ton raps per år, och inför produktionsstarten köpte man in 2 300 ton.
- Vårt mål är att ta hand om all raps som produceras på ön, säger Tomas Persson som tillsammans med Per Norrby står bakom anläggningen.
Tre produkter
Tillverkningen ger tre produkter, förutom biodiesel även rapsfrökaka och glycerol. När det gäller biodieseln är avsättningen redan säkrad.
- Vi har avtal med Preem. De köper all biodiesel vi producerar, berättar Tomas Persson.
Preem tillsätter två procent biodiesel till sin vanliga diesel för att få ett mer miljövänligt drivmedel som man kallar Biomil. Riksdagen väntas i vår fatta ett beslut som gör det möjligt att öka iblandningen till fem procent, och då ökar efterfrågan på biodiesel ytterligare. Sveriges frö- och oljeväxtodlare har räknat ut att man behöver odla 170 000 hektar oljeväxter får att klara en femprocentig iblandning med svensk råvara.
Men hellre än att sälja till Preem vill Tomas Persson och Per Norrby sälja sin biodiesel till gotländska åkare. Deras lastbilar skulle kunna gå på ren, lokalproducerad biodiesel - ett ekonomiskt lönsamt alternativ för åkaren och något för ekokommun Gotland att visa upp.
Rapsfrökaka åt 3 000 kor
Vid en produktion på 3 000 ton raps per år tillverkas 1 000 ton biodiesel, men även 2 000 ton rapsfrökaka. Att få avsättning för rapsfrökakan är en förutsättning för att verksamheten i Silte ska bli bärkraftig.
- Rapsfrökaka är ett bra djurfoder. Den innehåller fleromättade fetter och kan ersätta sojamjöl som i dag importeras från Sydamerika, säger Tomas Persson.
För närvarande testar 5-6 gårdar rapsfrökaka, men det behövs fler. Produktionen vid Siglajvs räcker till omkring 3 000 kor.
När rapsoljan med hjälp av metanol och natriummetylat omvandlas till biodiesel får man glycerol som en restprodukt. Vid full produktion kommer anläggningen att producera cirka 150 ton glycerol per år. Hur den ska avyttras vet Ekodiesel Gotland AB inte ännu, men man har idéer.
- Glycerol skulle kunna ersätta metanol vid framställning av biogas. Reningsverket i Visby skulle kunna ta emot hela vår produktion, säger Tomas Persson.
Ett annat alternativ är att elda upp glycerolen för att utvinna energi.
Större projekt på gång
Tomas Persson och Per Norrby är även inblandade i ett större projekt med biodiesel i Lantmännens lagerbyggnad i Ronehamn. Den anläggningen kommer att bli dubbelt så stor som den i Silte. Byggnadsnämnden hade vid sitt senaste sammanträde inga invändningar mot att användningen ändras och har delegerat rätten att fatta beslut i ärendet till bygglovsarkitekten Mikael Westberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!