Rädda Barnen valde i år att genomföra undersökningen Ung röst, eftersom barn och ungdomar enligt FN:s barnkonvention har rätt att utrycka sina åsikter i frågor som rör dem. Totalt deltog cirka 25 000 barn från 75 kommuner och län. Under onsdagen presenterade Peter Herthelius, Anne-Marie Franzon och Lennart Andermo de lokala siffrorna i Rädda Barnens undersökning.
319 barn från hela ön deltagit i undersökningen Ung röst.
– Undersökningen ger en bra syn på hur det ser ut över ön, säger Peter Herthelius, ordförande för Rädda Barnen på Gotland.
Barnen fick till exempel frågor om de informerats om barns rättigheter i skolan, hur stora möjligheter de har att föra fram sin åsikt och om lärare (eller någon annan på skolan) bett elever ta med pengar till utflykt eller liknande. Den sista frågan var något som förvånade Peter Herthelius.
– Politikerna och tjänstemännen säger att sådant inte existerar längre. Men ändå svarar 35 procent av eleverna ja på frågan. Det är märkligt att det inte är borttaget ännu och det är något som jag är fundersam över.
Men det som är mest besvärande är att åtta procent inte kunnat delta på utflykter eller andra aktiviteter när de betts ta med sig pengar. 18 procent av eleverna har också oroat sig över att familjens pengar inte ska räcka till.
– Meningen är att de som bestämmer måste läsa det här och göra någonting åt det. Barnen måste till exempel kunna delta i aktiviteter i skolan.
Undersökningen kommer nu att delas ut till samtliga regionråd.