Värsta torkan på länge
Den sol som glädjer turisterna skapar nu skördeförluster för lantbrukarna. Inte på många år har torkan varit så svår på Gotland.
- Torkan är den det värsta jag sett på de 20 åren jag verkat här, säger Göran Qviberg, som är växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet på Gotland.
Han spår att årets spannmålsskörd blir klart mindre än normalt, i vissa fall blir skördarna bara hälften så stora som de brukar vara.
Han säger att den gynnsamma våren gjorde att växterna inte var motiverade att skicka ner sina rötter tillräckligt djupt i jorden.
Vattenbrist
- Det är bättre att de mår lite illa på våren för då rotar de sig bättre. Nu har de svårigheter att komma åt vattnet.
Såväl vår- som höstskörd har gulnat, alldeles för tidigt. Spannmålet består i dag av små, torra hårda kärnor. Om regnet skulle komma nu skjuter gröna skott snabbt upp, och då blir skörden en blandning av torra kärnor och omogna gröna skott, det blir dålig kvalitet.
Vallarna som på Gotland brukar ge tre skördar har på många håll ännu bara gett en.
- Gräset har torkat på rot. Om regnet kommer finns chans till ännu en skörd, men då måste vallarna först slås utan att man får något att skörda, säger Göran Qviberg.
Inte dåligt överallt
Men det är inte lika dåligt överallt. I den mullrika jorden på myrarna växer det bra, där är jorden kallare. Och på strandängarna kan köttdjuren beta även om det krävs rätt stora arealer för att ge djuren tillräckligt med näring.
Oljeväxterna har klarat sig bättre, de har hunnit blomma och utveckla baljorna innan torkan slog till. Det kan däremot bli problem med att så höstrapsen om det är för torrt.
- Rapsen kan man därför vänta med att så till månadsskiftet augusti/september, säger Göran Qviberg.
Torkan har faktiskt kommit ovanligt snabbt i år. Det tycker lantbrukaren Göran Olofsson i Tjängdarve, Sproge:
- Ja, det var en konstig hetta, som kom plötsligt. Jag tror att en orsak till att den slagit så hårt är att det var dåligt med vatten i vintras och sedan följde en kall, sen vår. Om vi inte får regn i morgon, blir det en väldigt dålig skörd.
Bortbränt
Göran Olofsson har mjölkkor och köttdjur, som går ute på bete mest för att få frisk luft, något bete finns inte kvar i hagarna. Det är bortbränt. Han måste utfodra djuren med det foder han skulle använt till vintern.
Så är det också för Leif Andersson i Fole. Han har 200 köttdjur som han måste köra ut mat till varje dag, vinterfodret.
- Jag förlorar några tusenlappar varje dag på att betet är slut, säger han, och påminner om att det i fjol började regna just vid den här tiden och det höll på i tre veckor.
- Då kunde vi bärga en tredje vallskörd. Men om inte regnet kommer nu får vi ingen tredje skörd.
Torkan betyder alltså att många av lantbrukarna på Gotland i höst måste köpa in foder eftersom deras egna skördar ser ut att bli ynkliga.
Skapat problem
- Det handlar om mångmiljonbelopp, säger Göran Qvibe, som inte utesluter att det på vissa gårdar kan bli tal om utslaktning av djur.
Torkan har förstås också skapat problem med vattenförsörjningen för många lantbrukare. När det sinar i brunnarna måste lantbrukarna köra ut annat vatten till sina djur.
Förutseende
Göran Olofsson har tillsammans med cirka 25 andra kolleger i socknen, dock varit förutseende. Eftersom det oftast är torrt i Sproge och man har saltvatten i brunnarna gick sockenborna för tio år sedan samman och byggde en gemenskapsanläggning med kommunalt vatten. Det är man glad åt i dag.
När det gäller potatisodlingen på ön säger Göran Qviberg att den går förmodligen att rädda genom bevattning. Sockerbetorna ser hittills också ut att klara sig.
- Så länge blasten, som lägger sig på marken under dagarna, orkar resa sig på kvällarna har betorna inte dött.
? Höstsäd (sås på hösten): Huvudsakligen vete, rågvete och en del råg.
? Vårsäd (sås på våren): Huvudsakligen korn och en del havre.
? Oljeväxter: Mest höstraps, men också vårraps.
? Vallväxter: En slåtterblandning av gräs och baljväxter, som till exempel klöver och lucern. Används till hö och ensilage.
? Vårsäd (sås på våren): Huvudsakligen korn och en del havre.
? Oljeväxter: Mest höstraps, men också vårraps.
? Vallväxter: En slåtterblandning av gräs och baljväxter, som till exempel klöver och lucern. Används till hö och ensilage.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!