Varning för <br> högt vatten
Kommer man hem och finner sin bostad översvämmad av vatten vill man kanske inte höra vad man skulle ha gjort tidigare för att undvika olyckan, det är liksom lite försent för det.
I helgen var räddningstjänsten ute och pumpade på 16 larm om översvämningar. Åtskilliga fler fick sina hem översvämmade men fick fixa det själva, räddningstjänsten var tvungen att prioritera och alla som "bara" hade 30 centimeter eller lägre vattennivå fick klara sig på egen hand. Många kunde låna en länspump genom sitt försäkringsbolag.
Stopp med skurhink
Länsförsäkringar är det största försäkringsbolaget på Gotland och lånade ut ett tiotal av sina pumpar i helgen. I övrigt är rekommendationen därifrån att se över sitt hus, bokstavligt talat. En dränering måste till exempel göras om vart 15-20:e år.
- Det vanligaste är att vatten kommer in från golvbrunnarna och där finns det en del mer eller mindre fiffiga lösningar. Det första är att man ska kolla att golvbrunnarna är rena! Det bästa är att köpa avstängningsbara golvbrunnar, har man inte det kan man ändå stoppa vattnet på andra sätt. Till exempel med en gummiduk och hårt tryck på den, till exempel en stolpe mot taket, man kan använda sandsäckar med mera, tipsar Hans Fransson som jobbar med skadeförebyggande insatser vid Länsförsäkringar Gotland.
- Man bör se till att man har bra avrinning runt fastigheten, en dränering håller 15-20 år sen börjar rören bli dåliga och marknivåer kan ändras. Tyvärr är många hus byggda på fel ställen från början och det är ju inte mycket att göra åt.
Kommer vattnet in på annat sätt, genom garagenedfarten eller annat blir det svårare att stoppa flödet när det väl har börjat.
Försäkringsskydd
Om man vet med sig att det finns risk för översvämning är det en bra försäkring att investera i en egen länspump och se till att man har något bra ställe att ta hand om vattnet som man pumpar bort. Känsliga och värdefulla föremål bör inte förvaras i källaren och tvättmaskiner, frysboxar och annat bör pallas upp på 0,5-1 meter.
Men om man nu inte har gjort allt detta eller överrumplas för första gången av att vatten tar sig in i bostaden, vilken hjälp kan man få av sin hemförsäkring då?
- Försäkringsskyddet finns alltid, där är självrisken för lös egendom på cirka 1 200 kronor och för själva byggnaden brukar den ligga runt 10 000 kronor, förklarar Hans Fransson.
En del uppgifter gör gällande att det är svårt att få tag i företag som kan utföra dräneringsarbetet, något som Hans Fransson både bekräftar och dementerar.
- Vill man göra arbetet nu på stört så är det klart att det är svårt att få tag i nån, det pågår ju en byggboom på Gotland som alla vet. Men framför allt kostar det pengar att dränera och det är kanske den största orsaken till att folk drar sig för investeringen. Man tänker att "det håller nog ett år till"...
Mättad mark
Men hur bra dränering man än har är det inte alltid den klarar av vattenmassor som de som kom både i form av regn och smältande snö som den senaste veckan. Förra året var det stora problem med översvämningar i mars månad, hur det blir med vårfloden i år är skrivet i stjärnorna.
Marken är nu helt mättad på vatten så den behöver tid att ta hand om det vatten som kommit, men om det inte kommer mer snö i större mängd så kan våren bli skaplig sett ur översvämningsaspekten.
Varje fastighetsägare ska i "skälig omfattning vidta försiktighetsåtgärder så att skadorna vid en eventuell översvämning minimeras" står det i lagen om skydd mot olyckor som ersatte den gamla räddningstjänstlagen 2004,
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!