Det framgår av synpunkter som allmänheten gett på Bygg Gotland, kommunens förslag till ny översiktsplan.
Översiktsplanen handlar om hur vi ska använda mark och vatten på vår ö.
Var vi ska bygga och bo, var turismen ska växa och var vindkraft ska etableras. Men också om hur öns värdefulla natur- och kulturmarker på bästa sätt ska skyddas.
Att skapa ett hållbart samhällsbyggande är något av en röd tråd i den nya planen.
Två tjocka pärmar
Det förslag, som arbetats fram på stadsarkitektkontoret, har varit ute på samråd i drygt två månader. Sista dagen att lämna synpunkter var 30 april.
Och många åsikter har kommit in. Två tjocka pärmar fyllda samt en bunt med ännu inte insorterade remissvar ska nu gås igenom av Gunnar Gustafsson och Frida Brunner som håller i arbetet med översiktsplanen.
- Intresset har varit stort. Jag skulle uppskatta att det handlar om tusentals gotlänningar som enskilt eller via en förening eller organisation tyckt till om planförslaget, säger planarkitekt Gunnar Gustafsson.
Ungefär hälften är skrivna remissvar från myndigheter, organisationer, föreningar och liknande.
Och hälften är de frågeformulär kommunen både tryckt upp och haft utlagt på sin hemsida och som enskilda medborgare kunnat fylla i anonymt.
Värnar friluftslivet
Många av åsikterna gäller kustzonen. Och det tycks som en majoritet vill värna friluftslivet längs våra stränder.
På frågan "Vilket är kustzonens viktigaste värde?" där svarsalternativen var: Som plats för permanentboende, fritidsboende, turism, vindbruk, fiske eller friluftsliv" verkar de allra flesta ha svarat friluftsliv.
Många anger också att de är oroade över att strandskyddet ska försämras.
Även föreningar och organisationer är angelägna om kustzonen. Hembygdsförbundet och enskilda hembygdsföreningar talar om vikten att behålla stränderna oexploaterade.
Magiskt kan bli tragiskt
Naturskyddsföreningen är mycket bitsk:
- Risken är att magiska Gotland förvandlas till tragiska Gotland om planförslaget genomförs, skriver man och menar att stränderna bör skyddas mot exploatering.
Naturskyddsföreningen hade helst sett att planen hade ett helt annat fokus, i stället för Bygg Gotland hade man velat ha en plan för Värna och vårda Gotland.
"Erkänn turismen"
Även bland turismens företrädare finns tveksamheter. Turistföreningen skriver att delar av skrivningarna om turismens utveckling är både tendensiöst och felaktigt.
Niklas Sjöblom på Wisby strand förvånas över att kommunen gör skillnad på näringsliv och turism och Katarina Skoglind och Annette Andersson i Bo-vid-havet vill att turismen erkänns som en näring.
Många av turistföretagen/föreningarna betonar också att de är positiva till turistzoner.
Vindkraft engagerar mest
Vindkraftens utbyggnad är den enskilda fråga, vid sidan om kusternas status, som engagerat mest.
Och här går åsikterna verkligen isär.
Gotlands ornitologiska förening vill att hela avsnittet om vindbruk ska arbetas om, man tycker inte att vindkraftens utbyggnad vägts nog mot naturvärdena.
Värdefull natur
- Att kommunen kallar sig ekokommun och nu tagit fasta på klimatdebatten ska inte innebära att värdefull natur förstörs när åtgärder ska vidtas, skriver man.
Andra ger fullt stöd till den föreslagna kraftiga utbyggnaden och tycker att vindkraften ska prioriteras högt.
Förslaget om vindkraft på Lojsta hed möter dock kompakt kritik. Det är det detaljärende som tas upp i flest remissvaren.
Klart om ett år
Alla hundratals remissvar och varje enskild synpunkt ska nu sammanställas och även bemötas.
En så kallad samrådsredogörelse kommer att presenteras så småningom. Sedan ska förslaget, när politikerna sagt sitt, arbetas om och ställas ut.
Någon gång på senvåren nästa år kan man räkna med att översiktsplanen är klar att antas av kommunfullmäktige.