Varmvatten nästa borrprojekt på ön

Det är inte bara olja som lockar i den gotländska berggrunden. Nu vill Geab se om vatten på 400 meters djup kan värma gotlänningarna.

Gotland2011-06-30 04:00

I början av 1980-talet undersöktes potentialen för geotermisk energi på Gotland. Sweco tog resultaten från Opabs borrningar, och i stället för olja letade man efter varmt vatten. Man kom fram till att det finns vattenförande lager med sandsten på 400-700 meters djup. Temperaturen varierar mellan 25 och 35 grader.

En mindre anläggning på 1 MW var i drift i Klintehamn 1986 till 1996.

När Gotlands Energidialog arrangerades i mars diskuterades flera nya energialternativ. Arbetsgruppen kring den geotermiska energin kom med ett konkret förslag; uppdatera utredningen från 80-talet och ge bergvärmen en ny chans. Den visade ju att Gotland har mycket goda förutsättningar för utvinning av geotermisk energi. Under åren som gott har även tekniken att borra utvecklats och värmepumparna förbättrats. Tillsammans med ett höjt energipris finns goda möjligheter för en lönsam produktion.

Nu ger länsstyrelsen 115 000 kronor till Gotlands Energi AB (Geab) för att utreda hur geotermisk energi kan utnyttjas för att ge klimatvänlig fjärrvärme. Geab satsar tillsammans med Sweco 75 000 kronor. Till den 1 april 2012 ska bolaget ha redovisat vad man kommit fram till.


Snålare småhus
Länsstyrelsen ger även bidrag till några andra energiprojekt. Gotlands museum får 200 000 kronor för att undersöka hur energianvändningen kan minska i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det långsiktiga målet är att halvera energianvändningen i gotländska småhus, och det på ett sätt som inte äventyrar utseende och kulturvärden.

Produkt Gotland får 200 000 kronor till lanseringen av elbilar på Gotland. Bland annat ska en bygdegårdsturné genomföras, och minst fem offentliga laddningsplatser ska sättas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om