Världens första klimatneutrala matbutik

Stommarna är på plats och bygget väcker stort intresse världen över. I juni öppnar Lidl världens första klimatneutrala matvaruaffär.

Var och en av de tolv stommarna väger fyra ton. Limträ istället för stål gör bygget till världens första för en  klimatneutral matbutik, säger platschef Marcus Eriksson.

Var och en av de tolv stommarna väger fyra ton. Limträ istället för stål gör bygget till världens första för en klimatneutral matbutik, säger platschef Marcus Eriksson.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-09-27 09:01

I april revs Toyotas gamla lokal på Skarphäll. I sommar har markarbeten gjorts och under två veckor har de väldiga trästommarna kommit på plats.

– Huset byggs i massivt trä istället för alla klassiska plåtlador. Träden äter koldioxid under sin uppväxt och är en minuspost mot ståltillverkning, som släpper ut koldioxid, säger Marcus Eriksson, platschef på Arriba Bygg AB.

Bygget sker miljösmart, med sortering av byggsopor och miljövänlig diesel i alla fordon. 2300 kvadrat solpaneler ska täcka taket och planen är att Lidl öppnar i juni 2020. Marcus Eriksson berättar om besökare från många länder som följer bygget.

– Vi är först ut i världen med det här, säger han.

Karta: Skarphällsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!