Världens barn i centrum på Rondo

Världens barn och deras rättigheter stod i centrum på Rondo i Klintehamn igår. Och på scenen dansade 14-åriga Sukumaya Magar från Nepal. Snart fick hon sällskap av många gotländska barn.

Gotland2006-04-28 06:00
Barn och ungdomar från 20 gotländska skolor har, tillsammans med miljontals barn jorden runt, utsett de föräldralösas organisation AOCM till mottagare av Jordens kompisars pris. De föräldralösas organisation, AOCM i Rwanda, får priset för att tusentals unga, som blev föräldralösa till följd av folkmordet i Rwanda, hjälper varandra till ett bättre liv.

Barnjury
De gotländska skolbarnen har även lagt röster till Jordens barns pris. Mottagaren av det priset utses av en internationell barnjury med barn från 15 länder, som bland annat varit slavar i jordbruk och på bordeller, soldater och levt på gatan. I år fick Craig Kielbruger från Kanada barnjuryns pris. Han kämpar för bland annat barns rättigheter att göra sin röst hörd och för att befria barn ur fattigdom.
Barnens hederspris gick i år till Dalai Lamas syster Jetsun Pema för hennes 40-åriga insats för de tibetanska flyktingbarnen. Det var tänkt att Jetsun Pema skulle stått på Rondos scen igår men sjukdom hindrade henne att resa till Gotland. Men på scenen stod ändå barn och ungdomar från Tibet (numera bosatta i Indien), Nepal, Palestina och Tjeckien. Det blev både dans, musik och berättelser ur verkliga livet.
Jurymedlemmen Omar Bandak, 15 år, pratade om livet i Palestina. Han berättade om hur det känns att inte få gå till skolan på grund av utegångsförbud och hur det är att leva omgiven av soldater med vapen.

Kamp för skolgång
Svetlana Krosténova, 17 år, är också med i juryn. Hon berättade om hur det är att vara rom i Tjeckien. Romerna (zigenarna) i Tjeckien blir ofta hindrade att gå i vanliga skolor. Istället blir de placerade i specialskolor som inte ger möjligheten att läsa vidare på gymnasiet och högskolor.
- Men mina föräldrar kämpade och kämpade för mig, berättar Svetlana. Till sist fick jag byta till en vanlig skola. Jag är den första rom i Tjeckien som fått göra det.

Nepalesisk musik
Sukumaya Magar är 14 år och bor i Nepal. Hon talade om sitt arbete i en organisation som jobbar mot försäljning av barn till bordeller, ett vanligt problem i Nepal.
Sukumaya har själv varit borta från skolan i många år, nu går hon i tredje klass. När hon inte går i skolan och inte jobbar med organisationen, då dansar hon. Det gjorde hon också på Rondos scen. Nepalesisk musik strömmade ur en liten bandspelare och snart var scengolvet fullt av gotländska barn som dansade med henne.
Tibetanskan Jetsun Pema som arbetar med med tibetanska flyktingbarn i Indien kunde ju inte komma. Men det kunde Tashi Dolma, Dorjee Phuntsok och Tenzin Desel. De är alla tibetaner som flytt landet och nu bor i Jetsun Pemas barnbyar. Tashi berättade om när hon och hennes syster flydde från Tibet och Dorjee och Tenzin spelade på sina instrument som kallas damne. Det är en sexsträngad luta och det vanligaste instrumentet i Tibet.

Autografer
På förmiddagen var det barn i årskurserna 3 till 6 som fyllde Rondo. De kom från Hogrän, Dalhem, Västerhejde, Lärbro, Garda, Stånga, Eksta, Sanda och Klintehamn. På eftermiddagen var det dags för högstadieelever att träffa Sukumaya och de andra.
När förmiddagsprogrammet var slut stod de gotländska barnen i kö för att få autografer. Jennifer Persson, som går i fjärde klass på Klinteskolan, var en av dem.
- Det var spännande att höra deras berättelser. Vi har jobbat mycket med barns rättigheter under våren, säger Jennifer Persson.
Frida Knutas går i sexan på Klinte. Hon tycker att hon har lärt sig mycket om hur barn har det i andra länder. Och de har det värre än hon trodde.
- Barn i en del länder har det mycket, mycket värre än vad man kan tro. Därför är det viktigt att jobba med barns rättigheter!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om