Vårdval Gotland verklighet i höst

Två privata vårdcentraler har nu fått klartecken att öppna i Visby under hösten. I går tecknades avtalen som kan komma att innebära stora förändringar för sjukvården på Gotland när vårdvalsreformen slår igenom.

Foto: Simon Paulin

Gotland2008-07-09 04:00
Vårdcentralen Visborg kan i och med tisdagens avtal med hälso- och sjukvårdsförvaltningen öppna den 1 oktober i före detta "sjukan" på P18. Den 14 november beräknas vårdcentralen Hansahälsan öppna på Herkulesgatan i norra Visby.
Ytterligare ett avtal med en tredje vårdgivare väntas tecknas under den kommande veckan. Avtalen gäller i fyra år med möjlighet till förlängning.
Vårdcentralen Visborg kommer att bemannas av läkarna Tomas Lundh, Krister Dahlman, Philip Franklin och Peter Nordström, alla fyra nu verksamma vid vårdcentralerna på Korpen i Visby. Enligt sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg håller den andra vårdcentralen på att rekrytera.
- Det här innebär en rätt stor förändring för vården på Gotland. Befolkningens val kommer att påverka de vårdcentraler som finns, menar Ann-Christin Kullberg.

Vårdval
Hur förändringen kommer att gestalta sig beror på hur invånarna kommer att välja när "Vårdval Gotland" slår igenom.
Nästa onsdag, den 16 juli, ska kommunen genom press och hemsida börja informera gotlänningarna om de nya möjligheterna att välja vårdcentral och kunna byta upp till fyra gånger per år. I augusti får alla hushåll utskick med information om vårdvalet.
Ökad valfrihet och konkurrens som kan leda till bättre kvalitet och bättre tillgång på läkare är några av drivkrafterna bakom den reformerade primärvården.

Nedskärningar
Ann-Christin Kullberg säger att det inte går att förutse hur underlaget för vårdcentraler i kommunens regi kommer att påverkas och hur primärvården kommer att behöva anpassas förrän man vet hur stor efterfrågan på de privata alternativen blir. Nedskärningar, kanske nedläggningar, blir förmodligen ofrånkomliga.
Men det ska inte påverka kostnaderna, varken för den enskilde eller för kommunen.
- Det kan bli ökade kostnader för kommunen under omställningen, tills vi har kunnat dra ner på den kommunala verksamheten, men på sikt ska det varken bli besparing eller merkostnad, säger Ann-Christin Kullberg.

Samma uppdrag
För de privata vårdcentralerna gäller samma uppdrag och basåtaganden som för all primärvård på Gotland beträffande exempelvis tillgänglighet och omfattning. Intäkterna för varje vårdcentral baseras till 80 procent på en fast ersättning per anmäld patient och till 20 procent på ersättning per besök.
- Med detta vill vi undvika att det ska löna sig att boka onödigt många besök, menar Ann-Christin Kullberg
De nytecknade avtalen har föregåtts av upphandling. I dagsläget finns inga fler privata vårdcentraler i startgroparna. Men en kommande ny lag om vårdval kan öppna för privata företag att anmäla intresse när som helst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om