Vårdpersonal kan tvingas avbryta sin semester
Personalbristen under sommaren oroar på Visby lasarett. Som en nödlösning kan semestrande personal tvingas tillbaka i tjänst.Det är skandalöst att man har så dålig planering att man kan bevilja semestrar utan att ha täckt upp med vikarier, säger Ann-Kristin Forsman, barnmorska och fackombud.
Det är inte kris än. Men det kan bli. Att beordra vårdpersonal att avbryta sin semester är en absolut sista åtgärd. Att det i år är värre än vanligt vad det gäller brist på vikarier beror på att man inte längre tar in någon hyrpersonal. På medicinavdelningen har sju vårdplatser dragits in under sommaren.
I första hand ser vi till att skicka turister till deras hemlandsting. Patienter som är i behov av akutvård ska ju naturligtvis få det, säger Magne Hovland, pressansvarig på Visby lasarett.
Om detta inte räcker kommer man att be sommarpersonalen på lasarettet att gå in och jobba extrapass och övertid. Det kan också bli aktuellt att återta de sju platserna på medicinavdelningen i bruk. Om det sen fortfarande krisar kan det alltså vara nödvändigt att ta in semestrande anställda.
Vi visste att det kunde bli brist på personal men från ledningens sida har man inte informerat facket om denna nödlösning, vilket är märkligt, säger Ann-Kristin Forsman, fackombud och barnmorska på kvinnokliniken.
Hon är upprörd över hur ledningen vädjar till personalens dåliga samvete.
Man är inte rädd om personalen när man försöker få folk att frivilligt gå in under semestern. Vårdmänniskor har också ett eget liv med familj och vänner som man kanske planerar sin semester med men det är ju så att man är så medveten om att det är patienterna som blir lidande, säger Ann-Kristin Forsman.
Någon kompensation utöver övertidsersättning och möjlighet att senare ta ut sin ledighet utgår inte.
Ann-Kristin Forsman anser också att ledningen inte har gjort tillräckligt för att få fram vikarier och nämner den dåliga betalningen som ett skäl till att så få har sökt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!