"Vårdgarantin ger ett svagt skydd"

Det handlade om vårdgarantin när kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson och riksdagskandidaten Christina Doctare besökte kd:s valstuga i Visby igår.
- Socialdemokraterna framställer vårdgarantin som en framgång, men den ger ett väldigt svagt skydd för den enskilde, säger Maria Larsson.

Gotland2006-09-05 06:00
I november i fjol infördes den nationella vårdgarantin. Den ger patienten rätt att få kontakt med någon inom sjukvården samma dag som han ringer och ingen ska behöva vänta längre än sju dagar på ett läkarbesök. Inom 90 dagar ska man få träffa en specialist och inom högst 90 dagar efter detta läkarbesök ska man få behandling eller operation. Kan landstinget inte erbjuda vård inom utsatt tid så har patienten rätt att söka vård i ett annat landsting.

Väntetider
När kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson besökte Gotland igår hade hon med sig en rapport över vad vårdgarantin har inneburit för väntetiderna på Gotland.
Rapporten grundar sig på de uppgifter som har rapporterats in från Gotlands kommun till en databas hos Sveriges kommuner och landsting. Väntetider för 23 olika former av behandlingar ska rapporteras in till denna databas, men från Gotland har man bara lämnat uppgifter om vilka väntetider som gäller för 19 behandlingar. Av dessa 19 var det i juli månad bara en behandling - utprovning av hörapparat - som kunde erbjudas till patienten inom 13 veckor. För gråstarrsoperationer, åderbråcksoperationer, höftledsoperationer, bröstförminskande operationer och många andra ingrepp var patienterna tvungna att vänta längre tid. Hur länge framgår dock inte av den statistik som rapporteras in.
- Socialdemokraterna framställer vårdgarantin som en framgång, men den ger ett väldigt svagt skydd för den enskilde, säger Maria Larsson.
Rut Smeds, som sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden för kristdemokraterna vet att man på Gotland har ringt runt till alla som köat länge för att de ska få veta att de kan söka vård i andra landsting. Det tycker Maria Larsson är ett bra grepp.
Men så fungerar det inte överallt. Landstingen har idag ingen lagstadgad skyldighet att upplysa patienterna om detta.

Vårdfrågor
Maria Larsson har varit ordförande för en arbetsgrupp inom den borgerliga alliansen som arbetat med vårdfrågor och hon säger att hon har samarbetspartierna med sig när hon efterlyser en helt ny patienträttighetslag där rätten till vård i rätt tid lagfästs.
Men för kristdemokraterna handlar en ny vårdpolitik inte bara om detta. De vill skapa en sjukvård där patienten själv kan välja både läkare, sjukhus och behandlingstid och de vill uppmuntra vårdpersonal att starta egna vårdgivande företag - allt för att valfriheten ska bli större.
- Sjukvården har en så tung organisation att den i sig riskerar att bli det överordnade. Vi måste styra över till ett patientperspektiv, säger Maria Larsson och Christina Doctare stämmer in:
- Det handlar om attityder och värderingar. Hur ser vi egentligen på människor, sjukdom och åldrande? Är det bara kostnadsposter?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om