Vårdförbundet säger upp avtalet

Vårdförbundet har sagt upp sitt avtal med Sveriges Kommuner och Landsting. På Gotland berörs mer än 500 medlemmar.- Vi är inte lågavlönade, men vi är felavlönade, säger Maria Ahlmark som är ordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-11-01 04:00
Vårdförbundets förbundsstyrelse beslutade på tisdagskvällen att säga upp det tillsvidareavtal som man har med Sveriges Kommuner och Landsting.
Avtalet gäller 80000 svenska sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker och 500 av dem finns på Gotland. Det avtal som gäller i dag har en uppsägningstid på fem månader och kommer därför att gälla till april nästa år. När avtalet tecknades år 2005 betecknades det som ett av de modernaste på den svenska arbetsmarknaden eftersom det hade ett långsiktigt fokus på både lönefrågor och verksamhetsutveckling, men när det gäller lönefrågan anser Vårdförbundet att medlemmarna inte har fått den löneutveckling som deras insatser och kunskaper är värda.

Lokala planet
Lönebildningen sker på det lokala planet och på många håll i landet har löneutvecklingen inte blivit högre än den nivå som garanterades i avtalet.
Gotlands kommun hör inte till de arbetsgivare som lagt sig på den allra lägsta nivån. I årets lokala löneavtal fick Vårdförbundets medlemmar en löneökning på 3,27 procent.
- Vi ligger under rikssnittet. I samtal med arbetsgivaren uttrycker de förståelse för våra krav, men det har inte överförts i handling, säger Maria Ahlmark, som är ordförande för Vårdförbundet på Gotland.

"Usel löneutveckling"
Maria Ahlmark anser att Vårdförbundets medlemmar borde ha löner som ligger mitt emellan läkarnas löner och de löner som Kommunals medlemmar har. Som det är i dag så får Vårdförbundets medlemmar inte tillräcklig utdelning för sina insatser i verksamheten
- Sjuksköterskerollen ställer helt andra krav i dag än vad den gjorde för tio år sedan. Vi är inte lågavlönade, men vi är felavlönade. Jämfört med andra yrkesgrupper i vården har vi haft en usel löneutveckling. Kommunal gjorde en bra avtalsrörelse i år och det innebär att vi trycks ihop med dem, trots att våra medlemmar har minst tre eller fyra års akademisk utbildning. Vi borde positionera oss närmare läkarna.
- Alla säger sig vara medvetna om vår situation, men nu måste det bli mer än läpparnas bekännelse, summerar Maria Ahlmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om