Vårdförbundet säger upp avtal
Vårdförbundet har sagt upp tillsvidareavtalet med Sveriges kommuner och landsting. 80000 medlemmar berörs, varav cirka 500 på Gotland.Ordföranden i Vårdförbundets Gotlandsavdelning Maria Ahlmark påpekar att det rör sig om välutbildade felavlönade kvinnor.
Foto: Fotograf saknas!
Någon tydlig vilja till förändring märks enligt Vårdförbundet inte hos de lokala arbetsgivarna.
I tisdags samlades alla 21 ordförandena i lokalavdelningarna till förbundsråd i Stockholm. Efter att förbundsledningen fått höra synpunkter från hela landet gick den till beslut att säga upp avtalet.
Det har löpt sedan 2005 och löper ut 31 mars nästa år.
De 500 medlemmarna som berörs på Gotland arbetar som sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
-Fram till 2003 hade vi en gynnsam löneutveckling och förflyttade oss i rätt riktnign, säger Maria Ahlmark. Men sedan har det blivit så att löneutvecklingen närmat sig den i Kommunal och kommit för långt ifrån läkarnas löneutveckling. Utbildningstiden för våra medlemmar ligger på minst tre år och upp till fyra-fem och dety gäller akademiska studier. Men vi är inte avlönade så som vi borde vara.
Ingen tydlig vilja
Eftersom det inte märkts någon tydlig vilja till förändring hos arbetsgivarna var Vårdförbundet tvunget att göra allvar av uppsägningen av avtalet.
-Vi har haft intensiva diskussioner med arbetsgivaren men inte fått något tillbaka, säger Maria Ahlmark, så därför sades avtalet upp.
Hon erkänner att hon känner absolut inte hopplöshet inför det uppsagda avtalet.
-Jag känner kraft att förändra, säger Maria Ahlmark. Jag tror det finns potential för det.
Hon nämner att i våras fick medlemmarna på Gotland en löneökning på 3,27 procent medan det nationella snittet låg på 4 procent.
Betydligt mer
Gotlands kommuns personaldirektör Gun Tidestav anser att Gotlandsavdelningen i våras fick betydligt mer än det garanterade utfallet på 2 procent, nämligen 3,3.
-Vi tyckte de skulle ha så mycket mer, säger hon. Vi gjorde den lönepolitiska bedömningen och har på så sätt behandlat gruppen positivt.
Hon säger också att det varit bra med ett långt avtal, som ger trygghet åt organisationen. Inför ett nytt avtal nästa år tror Gun Tidestav det kan bli segt.
-Men nu står vi där vi står och nu får vi jobba vidare, säger hon.
Tillsvidareavtalet, som tecknades 2005, har ansetts vara ett av arbetsmarknadens modernaste med fokus på långsiktigt arbete innehållande såväl lönefrågor som verksamhetsutveckling. Arbetet med lönesättningen har skett lokalt i kommuner och landsting, inte på ett centralt plan. Lönebildningsmodellen har använts sedan år 2000.
Källa: Vårdförbundet.
Källa: Vårdförbundet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!