Vården är på väg mot nollresultat

Sjukvården ser ut att klara sitt sparbeting på 24 miljoner kronor i år, och når därmed ett nollresultat.Framöver ska en satsning på förebyggande hälsovård bidra till att hålla kostnaderna nere.

Gotland2011-05-24 04:00

Kostnaderna för läkemedel har minskat, liksom övertiden inom såväl öppen- som slutenvård. Även kostnaderna för vikarier minskar.

Däremot har utgifterna för hyrläkare och utomlänsvård ökat.

Men efter gårdagens genomgång av läget har hälso- och sjukvårdsnämnden gott hopp om att spara även där.

För närvarande upprätthålls sju tjänster med hyrläkarkedjor.

De kan minska till tre i höst, vilket ger en årlig besparing på cirka sju miljoner kronor. Sjukvårdsledningen räknar med att kunna anställa läkare inom ortopedi, anestesi och kirurgi till hösten.

Nollresultatet förutsätter att regionstyrelsen och regionfullmäktige godkänner det extra anslag på 36 miljoner kronor som budgetberedningen förordar.


Utmaning skrotas
2009 utnyttjade Unilab den då rådande utmaningsrätten för att få möjlighet att ta över laboratorieverksamheten vid Visby lasarett. Utmaningsrätten infördes av dåvarande majoritet, som 2009 gav förvaltningen i uppdrag att utreda frågan.

När utredningen nu är klar har regionen bytt majoritet. Nuvarande röd-gröna styre har skrotat utmaningsrätten, och lägger även Unilabs utmaning i papperskorgen. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker ser flera anledningar till det:

- Utredningen visar inte klart att det blir billigare med en upphandling. Dessutom håller lasarettet på med en stor omorganisation, och den vill vi lägga all kraft på just nu. I det läget är det inte bra att lyfta ut en hel verksamhet.


Friskvård prioriteras
Utmaningen har dock resulterat i en välmatad rapport, som Stefaan de Maecker tackar för.

- Vi har fått en bra genomgång av verksamheten. Nu har vi gett förvaltningen i uppdrag att se över vilka effektiviseringar som kan göras, säger han.

De röd-gröna lovade i valrörelsen en satsning på förebyggande hälsovård. I går beslutade man att satsa en halv miljon kronor i ett första steg. En projektledning, med bland andra läkare, ska tillsättas för att anpassa de nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande arbete till gotländska förhållanden. Socialstyrelsen arbetar med riktlinjerna, som ska vara klara hösten 2011.

Ett led i det förebyggande arbetet är en fortsatt satsning med friskvård på recept. Sådana recept har staten gett bidrag till tidigare, men i år måste Region Gotland själv svara för kostnaden. Därför beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i går att skjuta till 200 000 kronor.

Från nästa månad blir det lättare att göra vattenanalyser på Gotland. Vårdcentralerna i Hemse, Fårösund och Klintehamn kommer att tillhandahålla flaskor för analys.

Därmed bifaller nämnden delvis ett medborgarförslag från Håkan Sventelius, Burs.

Men man kommer inte att kunna lämna vattenprovet vid vårdcentralerna. Det måste göras vid Visby lasarett, där vattnet analyseras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om