Varde ljus

Gotland2017-11-24 18:42
Som kvinnor har vi mött dem. Männen som anser sig ha rätt att göra saker mot oss, bara för att vi är kvinnor. Det är nog nu. #Vardeljus!
Systrar i alla branscher, och i alla åldrar ställer sig upp och säger stopp.
I den massiva uppslutningen kring #metoo ser vi hur fasader faller, även de mest välputsade, där man minst anade. Ingen yrkesgrupp är förskonad.
På bloggen vardeljus.blog kan du läsa berättelser om kvinnor inom Svenska kyrkan som drabbats. Förövare kan vara både anställda, frivilliga, förtroendevalda och församlingsbor. Drabbade blir inte bara kvinnan som utsatts - effekterna av ett övergrepp eller kränkning påverkar det fortsatta arbetet. Många är också de som vittnar om att inte ha blivit tagna på allvar när de vill berätta. Det slätas över, skämtas bort eller avfärdas med ett "alla vet ju att han är sån".
Det är nog nu. #vardeljus är kyrkans upprop mot övergrepp och kränkningar. Det startades av kvinnor, men nu behövs stödet från alla, oavsett könsidentifikation.
Varje dag möter kyrkan människor - i grupper, samtal och gudstjänster. Det måste vara en trygg plats både för den som besöker kyrkan och för den som arbetar där, anställd eller frivillig. Kyrkans ledare på alla nivåer är förebilder. Efter #metoo och #vardeljus finns inga ursäkter för maktmissbruk eller sexuella övergrepp och kränkningar, oavsett var i samhället de sker. Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det (Joh 1:15).

Cecilia Nyberg, Åsa Nilsson, Lena Tigist Lilja, Elisabeth Sjölander, Linnea Tibell, Juana Baumann, Inger Hägg, Jenny Halldén, Maria Norderbrim, Camilla Vallhagen, Matilda Eriksson, Pia Toftenius, Ulrika Kolberg, Pernilla Cramnell, Görel Robsarve, Andréa Bogren, Lisa Bonner, Linn Hederfeldt, Alma Hedlund Emilsson, Martina Åkeson Wollbo, Liza Christensen, Karen Holm, Ylva Åkerman, Renée Strage Nylander, Gunilla Lövgren, Rebecka Svensson


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om