Vårdcentraler ska bli hälsocentraler

Ska förändringsarbetet inom sjukvården lyckas måste dialogen mellan politiker och medarbetare bli bättre.Det är ett av löftena i den rödgröna majoritetens avsiktsförklaring för hälso- och sjukvården.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Gotland2011-02-19 04:00

- Vi har redan haft två dialogdagar med de nya cheferna inom sjukvården. Alla tyckte det var positivt, säger Jennie Jarve (V) som sitter i hälso- och sjukvårdnämndens arbetsutskott.

Efter genomförd omorganisation och med pågående besparingsarbete är sjukvården inne i ett avgörande läge.

- Det finns anställda som känner sig osäkra och är avvaktande. Vi måste vinna deras förtroende för att få med dem på tåget, och då är det viktigt med dialog och att medarbetarna känner att de har ett inflytande, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP).


Besparingsförslag
Under våren ska politikerna ta ställning till flera besparingsförslag inom sjukvården.

Den avsiktsförklaring som presenterades i går stoppar inte några av dem.

- Nej. Det är ganska snälla förslag som effektiviserar vården utan att påverka kvaliteten, säger Stefaan de Maecker.

Stefaan de Maecker pratar hellre om vårdkvalitet än om kronor och ören. Avsiktsförklaringen påtalar ändå att det är nödvändigt att få balans i sjukvårdens ekonomi.

Men samtidigt betonas att det arbetet måste ske i dialog med medarbetare och vårdtagare.

Avsiktsförklaringen ger inga besked om balansen ska uppnås genom besparingar eller ökade anslag. Många av de förslag till besparingar som nyligen presenterades ska inte upp till beslut förrän i april, och då är redan arbetet med budgeten för 2012 i full gång. Och storleken på den kan ingen ge svar på i dag.


Hälsocentraler
I den gemensamma plattformen inför valet lovade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet en satsning på folkhälsoarbetet.

Vårdcentralerna skall bli hälsocentraler. En sådan satsning behövs om målet i Vision 2025 ska nås - att gotlänningarna ska må bäst i landet.

- Vi måste ta ett större ansvar för folkhälsan, men att få folk att ändra sina vanor är det svåraste jobbet. Personalen måste få mer tid att lyfta livsstilsfrågorna, säger Jennie Jarve.

Hur hälsocentralerna ska vara bemannade och vilka nya uppdrag de ska få finns ännu inga svar på.

- Jag tror att vi i första hand måste ge mer personalen tid åt folkhälsoarbetet. Det finns bra metoder, men personalen måste hinna med det, säger Stefaan de Maecker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om