Vårdanställda rasar mot slopad flextid

Flera hundra vårdanställda berörs när flextid slopas. Medan vissa kräver att få behålla flex hävdar facket att arbetsgivaren har utnyttjat systemet.

Vårdanställda Elin Larsson, Annika Mäki, Marie Attlerud, Anna Walman, Angelica Vilhelmsson, Märta Nyrot och Jonna van De Meulebrhuck rasar mot beslutet att slopa systemet med flextid. De menar att arbetet och trivseln på jobbet hotas.

Vårdanställda Elin Larsson, Annika Mäki, Marie Attlerud, Anna Walman, Angelica Vilhelmsson, Märta Nyrot och Jonna van De Meulebrhuck rasar mot beslutet att slopa systemet med flextid. De menar att arbetet och trivseln på jobbet hotas.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-03-11 06:05

Flextid eller inte delar de vårdanställda hos Region Gotland i två läger. Marie Attlerud menar att det ger henne mindre stress och livskvalitet.

– Jag började för 16 år sedan på psykiatrins slutenvård och sedan dess har vi haft flex. Det ger frihet att kunna styra sin egen arbetstid och det har gjort arbetet till en attraktiv arbetsplats, säger hon och berättar att systemet medgivit max 20 och lägst 20 timmars flex i månaden.

Den 14 april tas den möjligheten bort för flera hundra anställda inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– I januari fick vi ett mejl från Vårdförbundet att de inte skulle förlänga flextidsavtalet eller skriva något nytt, säger kollegan Anna Walman.

Slopad flextid innebär att de anställda måste ta semester eller obetald tjänstledighet för att till exempel gå till tandläkaren, istället för att jobba igen den tiden.

– Om man har barn på förskolan har man kunnat bli tio minuter sen. Nu kommer det att dras på lönen – men råkar jag bli tio minuter för tidig till jobbet får jag ingenting för det. Livet kommer att bli väldigt stressigt och bundet. Vi har en arbetsplats som fungerar, där vi hjälper varandra. Nu blir det en annan stämning, säger Anna Walman.

Vårdförbundet menar å sin sida att arbetsgivaren Region Gotland har utnyttjat systemet med flextid, exempelvis för att kräva närvaro på möten när anställda varit lediga.

– Man har inte använt flextidsavtalet utifrån hur avsikten var. Det finns också nattarbetare som är bundna och inte har någon möjlighet att flexa överhuvudtaget, säger Sanna Norman, ordförande på Gotland.

Hon vittnar om slitna och trötta anställda, som körts slut på grund av personalbrist.

– Vissa medlemmar har inte ens kunnat ta ut den lagstadgade semestern förra året. Vi vill ha fler kollegor, bättre arbetsmiljö och tid för återhämtning i form av ledighet och vår semester.

De anställda inom psykiatrin har gjort en namninsamling och kontaktat Vårdförbundet på riksnivå. De kämpar för att driva kravet på flextid vidare.

– Vi vill verkligen att det ska hända något, de kan inte bara göra så här, säger Anna Walman och får stöd av kollegorna i att flextid har fungerat bra på deras arbetsplats, även om de har förståelse för att det kan ha fungerat mindre bra på andra.

Risken, menar de, är att anställda söker sig till andra jobb och arbetsgivare.

– Privat är ett alternativ, säger Marie Attlerud.

GA söker regionen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!