Vardag i skolan med ordning och reda
En lugn, tydlig och mycket strukturerad dag. Ordning och reda för en tryggare miljö.Det kännetecknar vardagen på Balderskolan i Visby.Samtidigt tränar vi eleverna på att hantera det oförutsedda, att inte gå i taket när det inte blir som man har planerat, säger Marie Almquist, specialpedagog och en av de fyra som arbetar på skolan.
Målet är att eleverna ska gå här ett tag, kanske ett år eller två, för att sedan ha fått de verktyg och det självförtroende de behöver för att kunna slussas tillbaka till den vanliga grundskolan, säger Eva Valentinsson, specialpedagog och samordnare på Balderskolan.
<span class='mr'>En naturlig del</span>
Balderskolan är nu inne på sitt fjärde år, och nu har skolan hittat sin form.
Men första tiden var det mycket kaos. Vi höll till på A7-området och startade i alldeles för skola skala kunde vi konstatera ganska snabbt. Nu är det andra året på Solbergaskolan och det känns väldigt bra att vara här. Vi arbetar med de klasser som finns här och våra elever kan vara med på slöjd, språkundervisning och annat i andra klasser. Dessutom är det bra för eleverna att de träffar andra barn på rasterna. Här är vi mer en naturlig del i grundskolan.
<span class='mr'>Hoppas på en tjej</span>
Eleverna på Balderskolan är inte mindre begåvade än andra barn, men ofta har de svårt med koncentrationen och att ingå i en större grupp. Det kan vara sociala eller neuropsykiatriska problem som gör att de behöver en lugnare skoltillvaro. Här har de också möjlighet att få ett extra skolår om det behövs för att klara målen.
Vi tillhör grundskolan och har precis samma mål. Men vid sidan av själva skolarbetet så jobbar vi också mycket med att utveckla vars och ens sociala färdigheter utifrån vad varje elev behöver, berättar Marie Almquist.
Just nu går fem elever på Balderskolan som är inrymd i tre rum och kök och även har tillgång till två andra rum på skolan. Ytterligare en eller två elever ska erbjudas plats på Balder under hösten.
Jag hoppas att det bli en tjej då, säger Jennifer Johansson som i dag är enda flickan på Balder.
Men hon har kompisar på Solbergaskolan som hon träffar på rasterna och hon är med på syslöjden i en sexa.
<span class='mr'>Lär sig att vänta</span>
Balderskolan är jättebra, tycker Alexander Gustafsson. Förut gick jag i Västerhejde. I femman var vi 28 i klassen och det var svårt att få särskilt mycket hjälp.
Tidigare arbetade man mycket med indivuell undervisning. En vuxen och en elev i ett rum. Men nu klarar de fem eleverna att sitta i samma rum och dela på hjälpen från två vuxna. I bland arbetar de två och två och varje vecka har man gruppövningar.
Det blir naturligtvis konflikter ibland, men de får lära sig att vänta på sin tur och att inte alltid stå i centrum, säger Sven Varga, pedagogiska assistent.
<span class='mr'>Samling vid tv-nyheterna</span>
Vi är noga med att tala om för eleverna att de bara är här tillfälligt, målet är att få dem att längta till den vanliga skolan. Vi vill göra dem medvetna om att de själva har en problematik som gör att de lätt hamnar i konflikter. Det är inte bara andras fel, de måste se sin egen svaghet och försöka förstå hur de själva påverkar andra, understryker Eva Valentinsson. Och vi pratar mycket om hur man är mot varandra, vad som är okej att säga och göra och vad som inte är det.
Varje dag inleds med en gemensam samling. På den vita tavlan står dagens program, vilka av de vuxna som håller i olika pass, vad det blir för skolmat och vem som har namnsdag. Och klockan nio varje morgon tittar man på tv-nyheterna tillsammans och pratar om det som hänt.
Vi har utvecklingssamtal med eleverna där vi går igenom vad de behöver arbeta mer med, både i skolarbetet och sina sociala färdigheter. Vi bestämmer några få saker, skriver ned dem på kort och för varje dag de har uppfyllt dessa får de "pluppar" som samlas på ett kort. När man fått ihop många kan man "köpa" olika aktiviteter som man själv valt, till exempel bowling, spela spel, bild och pyssel. Ett slags belöningssystem, säger Marie Almquist.
<span class='mr'>Nära föräldrarna</span>
Varje dag avslutas med samling där man summerar dagen i sin loggbok och skriver ned vad som hänt. Men bara det positiva.
Vi har ett nära samarbete med föräldrarna, det är viktigt att det blir en helhet av tiden i skolan och den hemma, att det finns en samsyn.
Hur klarar sig då eleverna när de lämnat Balder? Balderskolan följer utslussningen noga och följer upp resultatet. Och hittills har det gått bra.
Det känns väldigt bra att se att det jobb som eleverna lägger ned, med vår hjälp, verkligen ger resultat, säger Marie Almquist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!