"Vår sista chans"

Ungdomsmottagningen på Gotland är utformad utifrån hur samhället såg ut för 22 år sedan vad gäller resurser och bemanning.
- Det här är sista chansen för Ungdomsmottagningens framtid, säger barnmorskan Åsa Hedqvist inför kommunfullmäktiges beslut om krav på utökade budgetramar.

Gotland2007-03-27 06:00
Till Ungdomsmottagningen kommer ungdomar som vill prata, ha rådgivning eller få svar på frågor som ställs i den känsliga tiden mellan tonår och vuxenliv. En tid som är oerhört viktig i formandet av oss som personer, här grundläggs attityder och självkänsla.

Utåtriktad verksamhet
I höstas gick Ungdomsmottagningen ut med budskapet att de inte klarar att uppfylla de mål som är satta för verksamheten. När det stod klart att man inte skulle få några tillskott i budgetramarna tvingades verksamheten vid årsskitet att helt lägga ner den preventiva, utåtriktade verksamheten för att helt ägna sig åt att ta hand om alla ungdomar som söker sig till mottagningen.
För 600 000 kronor mer i budgetram skulle ungdomsmottagningen kunna jobba aktivt för att bland annat minska antalet tonårsaborter som bara under förra året kostade det gotländska samhället nästan 900 000 kronor.
Ungdomsmottagningen markerar dock att det inte i första hand är antalet aborter som är problemet: "Hälsoproblemen är inte själva abortfrekvensen utan de bakomliggande faktorer som ligger till grund för de oönskade aborterna" skriver Thérèse Ekman i ett underlag till hälso- och sjukvårdsnämndens nästa sammanträde.
Då ska en motion behandlas, skriven av miljöpartiet och vänstern, som kräver att kommunfullmäktige säkerställer resurser för fortsatt verksamhet vid Ungdomsmottagningen, inklusive den utåtriktade verksamheten. Motionärerna kräver också att åldersgränsen för att kunna gå till ungdomsmottagningen höjs till 23 år.
Förvaltningen tillstyrker motionen under förutsättning att kommunfullmäktige utökar förvaltningens budgetram med 600 000 kronor.

Handlar om framtid
För dessa pengar skulle man kunna fortsätta arbetet, med nuvarande resurser klarar man inte sitt uppdrag.
Åsa Hedqvist, barnmorska, vågar inte tro på mer pengar men markerar att kommunen nu står inför ett vägskäl.
- Det känns som att det här vår sista chans att fortsätta ha en hållbar fortsättning vid Ungdomsmottagningen, säger hon.
- Jag hoppas att det inte blir partipolitik av det här, det handlar om framtiden för ungdomarna på Gotland, inget annat, klargör hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om