Var Karlsö en festplats?

Stora Karlsö kan ha varit en internationell mötesplats för festligheter och riter under järnåldern.
Det tror arkeologerna som just nu gräver på ön.

käke. Enda fyndet av människoben i Norderhamn är en vikingatida människokäke som hittades i fjol. Kanske är den från en grav som legat någonstans på ön.Foto: Södertörns högskola

käke. Enda fyndet av människoben i Norderhamn är en vikingatida människokäke som hittades i fjol. Kanske är den från en grav som legat någonstans på ön.Foto: Södertörns högskola

Foto:

Gotland2011-08-19 04:00

Forskarna har flera gånger gjort mindre utgrävningar på ön. Den många järnåldersfynden av ben från inte minst boskap har väckt stort intresse.

Resultaten från fjolårets grävningar visar att det finns lämningar både från mänskliga begravningar och storskalig matlagning och slakt.

- Det märkliga är att det bara är ben från djur som kor och gris, inte fisk som hade varit logiskt. Stora Karlsö är något speciellt. Kanske har det varit en festplats, kanske en plats för riter, säger Kerstin Cassel, arkeolog vid Södertörns högskola.


"Varit en mötesplats"
Årets undersökningar ska ge en uppfattning om hur stort det mest intressanta området vid Norderhamn är, och är samtidigt en kartläggning inför en eventuell större utgrävning.

- Jag tror att Stora Karlsö har varit en mötesplats för människor från Gotland, fastlandet och Baltikum, säger Kerstin Cassel.

Lämningarna från kor visar att det handlar om både unga och gamla djur. De äldre djuren kan vara ett tecken på att människorna i forna tider haft en mjölkproduktion på ön.

Tidigare utgrävningar har visat på fynd av människoben i grottan Stora förvar. Lämningarna kan enligt en del forskare vara resultatet av kannibalism.

- Stora Karlsö har varit "Dödens ö", säger Kerstin Cassel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om