"Var försiktig med levande ljus"
Advent och jul är ljusets tid. Både bildligt och bokstavligt talat. När man tänder ljus överallt är det lätt hänt att olyckan är framme.
I går informerade räddningstjänsten på Gotland om brandriskerna i samband med julskyltningen i Visby. På Öster kunde besökarna prova på att släcka en brand. Om det skulle börja brinna är det bra att ha provat på hur en brandsläckare fungerar, vad det är man ska tänka på och i vilken ordning.
Söndagar farligast
Advent är den tid på året då det inträffar många bränder i hemmen. I december månad inträffade i snitt 5,6 bränder per dag i Sverige, orsakade av levande ljus, räknat från 1996-2005.
Söndagarna är enligt statistiken de farligaste, det är då vi tänder flest ljus och därmed ökar riskerna och statistiken visar att ju närmare jul vi kommer, desto mer ökar antalet bränder på grund av levande ljus. Under samma period som ovan inträffade 5,8 bränder första advent, 103 andra advent och fjärde advent var brandsnittet lite drygt 11 bränder i Sverige.
- Det finns flera sätt att undvika bränder i hemmet, säger Anders Buskas, brandinspektör vid förebyggande verksamheten på räddningstjänsten på Gotland, i ett pressmeddelande.
Ett enkelt sätt är att byta ut mossan i adventsljusstaken mot stenar eller glasbitar, ett annat är att se till att granen alltid har vatten, en torr gran är lättantändlig och kan börja brinna närmast explosionsartat.
"Prata om riskerna"
Prata om brandrisker i familjen, även med de små barnen. Tomtebloss är inte så oskyldiga som man kan tro, gnistorna är är varma och orsakar brand lättare än vad många tror.
- Gör det till en vana att alltid kontrollera batteriet i brandvarnaren den första advent, säger Anders Buskas som också påminner om att en brandvarnare behöver bytas ut efter tio år.
En annan vana som är bra att lära sig är att alltid gå en vända i huset eller lägenheten för att se till att man inte lämnar några rum med brinnande ljus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!