Var är kvinnorna?

En kvinna kan bli stridspilot och brandman - men inte ledamot i sällskapet DBW.
Sällskapet håller envist fast vid sina nästan 200-åriga stadgar.
- Det är våra gamla stadgar som håller oss vid liv, menar sällskapets ordförande.

Gotland2007-06-29 06:00
När GA:s reportageteam kliver över tröskeln i högskolans aula där DBW just bänkar sig till sin junisammankomst tvärnitar en före detta DBW-ordförande, spärrar upp ögonen och utbrister:
- En dam!
Hans förfäran är spelad och följs av ett skratt, men faktum är att vi skriver lite historia i den här stunden. DBW har haft kvinnliga föredragshållare på sina möten men när DBW:isterna bänkat sig till sammanträde har de fått gå. Här får bara medlemmar vara med. Bara herrar.
GA:s reportageteam måste förstås också lämna lokalen strax innan sammanträdet börjar - för DBW håller fast vid sina stadgar. Men ändå. Vi stod på tröskeln i alla fall och skrev en smula historia.
Att DBW är ett herrsällskap som stänger kvinnor ute ofta varit omdiskuterat, men när det i vintras stod klart att sällskapet står i begrepp att köpa Kallbadhuset i Visby från kommunen hettade det till på allvar. Ulla Murat var en av dem som kastade sig in i debatten. Hon tycker att det är vansinnigt att kommunen säljer en anläggning till en sådan sammanslutning. "Jag kan inte se det som något annat än positiv särbehandling. Ur flera olika perspektiv - konkurrensperspektivet, det ekonomiska och inte minst genusperspektivet", skrev Ulla Murat i en debattartikel.
- DBW får naturligtvis göra vilka affärer de vill, men jag hänger upp mig på kommunens agerande. Det är inte vem som helst som får köpa en strandtomt i Visby och nu säljer kommunen en sådan tomt till en klubb som bara består av män, säger Ulla Murat.
Inom de socialistiska partierna hörs kritik mot DBW:s nej till kvinnor.
- De har antagningsregler som jag inte ställer upp på. När bara män får vara med i en organisation slår jag bakut, säger Roland Norbäck (v).
- DBW är en enkönad organisation och sådana ogillar jag i grunden, säger förre kommunalrådet Jan Lundgren (s). Men han tycker ändå inte att detta ska hindra kommunen från att samverka med DBW:
- Vi får gilla läget. DBW är en viktig organisation som har gott om pengar.

Pinne på brasan
Att kvinnor inte antas som medlemmar i DBW grundar sig på vad som står i den femte paragrafen i stadgarna från 1814:
"Inträde i Sällskapet kan vinnas av var och en för ära och redlighet känd man som fyllt 21 år och som föreslås till inval av någon som sedan minst tre år tillbaka är ledamot av Sällskapet".
Att stadgarna ska ändras på den här punkten har aldrig förts upp på dagordningen, men saken har diskuterats också inom DBW. Kvinnor har släppts in i DBW: s utkanter: Några har inbjudits som föredragshållare och sedan 1914 får kvinnor närvara i samband med DBW:s högtidsdag. Dessutom har flera ordföranden, bland annat Bengt Jerkland, i försiktiga ord ifrågasatt herrklubben.
- Jag tycker att det inför 200-årsjubiléet är dags att slänga en pinne på brasan, sa Bengt Jerkland i sitt tal på högtidsdagen för ett par år sedan.
Det är bara DBW:isterna själva som kan ändra sällskapets stadgar. Hur skulle det ha gått om juni-sammankomsten skulle få rösta om kvinnligt medlemskap?
- Kanske skulle 20 eller 25 procent säga att de skulle kunna tänka sig att ta in kvinnor, tror DBW: s ordförande Lars Andersson.

Handlar inte om förakt
Att det ser ut så här handlar inte om kvinnoförakt, det understryker både Lars Andersson och ledamoten Åke G Sjöberg.
- Vi tycker om kvinnor, slår de båda fast.
Ändå tillhör båda två den majoritet som skulle ha röstat nej om frågan kom upp på dagordningen.
Varför säger DBW nej till kvinnor år 2007?
- Det är jäkligt svårt att försvara det här på sakliga grunder. Man känner sig som en anakronism. Men det är rätt trevligt att män får umgås för sig själva. Jag tror att artiga män kan känna sig en smula hämmade när kvinnor är med.
Men drar det inte ett löjets skimmer över sällskapet att man håller fast vid detta?
- Nej. Jag tror att det tvärtom hjälper oss att vara livaktiga att vi håller fast vid våra gamla stadgar. Om vi hade levt i tiden och följt med är jag mycket tveksam till om DBW skulle ha funnits i dag.
- Jag tycker att frågan är lite löjlig. Får det finnas ett Fruntimmerssamfund så måste det väl också få finnas ett manligt sällskap. Om det sedan är lämpligt att det inte är kvinnor med i DBW, är en helt annan sak. I många sammanhang skulle jag önska att det fanns kvinnliga röster i vår kör, säger Åke G Sjöberg.
Hur det kommer att gå med kvinnornas inträde i DBW i framtiden är Lars Andersson och Åke G Sjöberg inte överens om.
- Jag tror att det är för sent att ändra. DBW är ett stort och etablerat sällskap. "Litenheten" har redan gått förlorad. Man känner inte riktigt varandra längre. Och ska man släppa in kvinnor så kommer det att bli dubbelt så många ledamöter på varje möte, säger Åke G Sjöberg.
Men Lars Andersson är inte lika säker på att DBW har lämnat frågan bakom sig:
- Jag är tveksam till om DBW kommer att förbli ett manligt sällskap. Det här kommer inte att hålla hur länge som helst.
- Men jag tycker att det vore synd om det kom in kvinnor i DBW. Det skulle tveklöst förändra sättet att umgås. Ledamöterna trivs utmärkt med kvinnor, men jag antar att också kvinnor har olika sätt när de befinner sig i blandade sällskap och när de är för sig själva - så är det i alla fall definitivt bland oss män.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om