Valmyndigheten räknade fel
När valmyndigheten vid länsstyrelsen fördelade platserna inför valet 2002 blev det fel.Södra valkretsen fick ett mandat för lite och Visby fick ett för mycket.
- Det känns bedrövligt, säger Hans Klintbom, kassör i centerpartiet på Gotland. Vi har förlorat både pengar och poster i nämnder på grund av räknefelet.
Snabbt vid dosorna
När den regionala valmyndigheten vid länsstyrelsen arbetade med mandatfördelningen inför valet i september 2002 gick det kanske lite snabbt vid räknedosorna. För när de 71 mandaten till kommunfullmäktige skulle fördelas så blev det fel.
Resultatet blev att valkretsen i Visby fick ett mandat för mycket och att den södra valkretsen fick ett mandat för litet. Och det gjorde att vänstern fick ett mandat för mycket och centerpartiet fick ett för lite.
"Jag blev förskräckt"
- Jag vet faktiskt inte hur det kunde bli fel, säger Marianne Måhlquist som är handläggare på länsstyrelsen och som arbetar med bland annat valet.
- Inte någon av de personer som arbetade med de här siffrorna då jobbar kvar här idag. Men någon måste ju ha räknat fel. Det har skett ett olycksfall i arbetet.
Felet uppstod våren 2002 och har inte uppmärksammats förrän nu. Men den regionala valmyndigheten på länsstyrelsen upptäckte felet för en tid sedan, i mars månad. Myndigheten insåg att det hade blivit fel när personalen började arbeta med antal röstberättigade och mandatfördelningen till höstens val.
- Jag blev lite förskräckt när jag förstod vad som hänt, men vi har inte sett någon anledning att basunera ut det. Det är historia nu. Valet 2002 genomfördes utan några överklaganden och är därför giltigt, säger Marianne Måhlquist.
- Men det är förstås extra viktigt att det blir rätt i år.
Arbetet har påverkats
Det tycker förstås centerpartiet på Gotland också. Kassören Hans Klintbom är medveten om att styrkebalansen mellan vänsterblocket (40 mandat) och högerblocket (31 mandat) inte har påverkats av räknefelet som skedde 2002. Men han anser ändå att det politiska arbetet har påverkats.
- Vi har förlorat flera poster i nämnderna. Och det är ju där mycket av det politiska arbetet görs, säger Hans Klintbom. Vi har också förlorat pengar eftersom partierna får så kallat mandatstöd.
De politiska partierna på Gotland får bidrag av kommunen. De får dels ett grundbidrag, dels ett mandatstöd. Det sistnämnda är på 48.503 kronor per år och mandat. Det innebär att centerpartiet har förlorat 194.012 kronor, om man räknar tiden september 2002 till september 2006.
Enkel matematik
Rikdsdagskandidaten Lars Thomsson (c) är förstås också kritisk till felräkningen av mandat i fullmäktige.
- Det är väldigt förvånande att en myndighet kan göra ett sådant här fel. Det är ju rätt enkel matematik det handlar om, säger Lars Thomsson.
I går kväll beslutade centerpartiet på sitt distriktsmöte att skriva till länsstyrelsen och visa sitt missnöje.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!