Vallbornas tålamod slut

Flera hushåll i Vall har haft problem med sitt vatten i nästan 20 år. På senare tid har myndigheterna konstaterat att det är den gamla brädgården som är källan till kreosotföroreningarna.
Nu ska förhandlingar inledas mellan staten och dödsboet om finansieringen av saneringen.

Gotland2005-10-25 06:00
I Vall finns ett antal hushåll som med regelbundna intervall inte kan använda sitt vatten. Oftast varje höst inträffar en period med obrukbart vatten på grund av torka.
Orsaken är kreosotföroreningar som kommit från en brädgård sedan 1950-talet.
Brädgården är nedlagd sedan 2002 och området ska saneras.

Kreosotet har spridit sig
Men kreosotet har spridit sig till vattnet och kommer upp i kranarna efter längre torrperioder.
Hushållen märker kreosotet på lukten och vet när det är dags att börja hämta vatten på annan plats.
- Än så länge är grannen inte drabbad så vi hämtar vatten där. Men vi vet också sedan tidigare år att ökad belastning på deras brunn leder till att även det vattnet blir obrukbart snart, berättar Laila Ekdahl, Skogs i Vall.

Småbarn i familjen
Laila är uppgiven, ledsen och frustrerad. Med små barn i familjen känns det såklart inte bra att veta att ens vatten är förgiftat.
- Lukten sitter i när man har duschat och tvättat kläder, den försvinner efter ett tag men man vet ju inte hur mycket som tas upp av kroppen.

Kommunalt ansvar
I april i år berättade GT att tekniska nämnden beslutat att ta på sig huvudmannaskapet för saneringen. De drabbade hushållen har eget vatten men eftersom kommunen genom åren godkänt och skött tillsyn av verksamheten vid brädgården, finns ett kommunalt ansvar.
Men kommunen är inte beredd att stå för hela kostnaden som är beräknad till 12-16 miljoner kronor, max en miljon har kommunen sagt sig villig att betala. Men genom att kommunen nu står som huvudman finns möjlighet att söka pengar från staten till saneringen.
Dessa förhandlingar ska nu inledas mellan staten (länsstyrelsen) och dödsboets advokatbyrå.

Orkar inte vänta längre
Men för de drabbade hushållen i Vall är tålamodet slut. De tycker att vattnet blivit sämre och orkar inte vänta längre. I alla fall vill de få klara besked om vad som händer.
Mattias Vejlens, länsstyrelsens miljöskyddsenhet, berättar att ärendet nu är så pass långt kommet att förhandlingar ska inledas med bolaget/dödsboet angående finansieringen av saneringen.
Är det farligt att använda vattnet?
- Det handlar om lukt och även små halter av de giftiga komponenterna ger stark lukt. Det som huvudstudien kom fram till var att vattnet var totalt olämpligt att dricka men att det inte skulle vara någon fara för annan användning. Men i och med att lukten är så stark så vill man inte tvätta sig med vattnet.

Kan inte ange tid
Mattias Vejlens förklarar att det handlar om två saker: själva saneringen men också att ordna vattenfrågan för fastighetsägarna.
- Vi vill ju inte ha vattenledningar som pumpar runt grundvatten samtidigt som marken runtomkring saneras.
Det går inte att säga någon tid när saneringen kan inledas. Först ska förhandlingarna mellan staten och dödsboets advokater klaras av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om