Sveriges kommuner och landsting, SKL, förselår nya reger för subventionering av preventivmedel. Det skulle innebära lägre kostnad för ungdomarna på Gotland och samma regler oavsett var i landet man bor.
– Vi tycker att det ska vara billigare än det är på Gotland just nu, men också att det ska finnas en valfrihet att välja på olika preparat, säger Pernilla Åberg, gyn- och förlossningsmottagningen vid Visby lasarett.
Hon tycker att ett pristak på 100 kronor per år är bra, mycket bättre än 300 kronor som taket är idag på Gotland. Samtidigt är hon kritisk till förslagets krav att subventionerade preventivmedel ska finnas med i listan över preparat inom läkemedelsförmånsstystemet.
Varför är det viktigt att få välja?
– Därför att olika preparat passar olika kvinnor. En del preparat kan vissa kvinnor inte ta alls, för att det är risk för blodpropp till exempel. En del kvinnor upplever andra biverkningar som tillexempel förändrat blödningsmönster eller humörsvängningar med vissa preparat, men inte med andra, säger Pernilla Åberg.
För unga kvinnor är det bra med långtidsverkande preparat, som p-stav eller hormonstav. Hittills har dessa inte varit subventionerade på Gotland. Endast de äldre, kombinerade p-pillren är subventionerade idag och dessa är redan väldigt billiga, förklarar Pernilla Åberg. Det finns nyare, skonsammare preparat som professionen vill ska omfattas av förmånssystemet.
Ett argument emot att subventionera fler preparat är att läkemedelsföretagen då kommer att höja sina priser till oskäliga nivåer och subventionssystemet då bli väldigt kostsamt för samhället. Tonargs förslag är att det införs en ny regel inom förmånen där läkemedelsföretagen måste hålla vissa prisnivåer för att få sina preparat subventionerade. Något man hittills inte nappat på.
– Man ser ju i de landsting där kvinnorna fått välja fritt att de har i snitt 19 procent färre aborter.
Åldersgränsen för att få subventionerade p-piller är idag till och med 19 år på Gotland. Med det nya förslaget skulle den höjas till 25 år, vilket Pernilla Åberg tycker är bra. Gränsen 100 kronor är också bra, tidigare förslag har varit 200 kronor per år.