Välfärden: "En fantastisk uppgörelse"

Under måndagen kom de rödgröna partierna överens om att sätta stopp för vinster i välfärden. Det påverkar flera gotländska företag inom välfärdssektorn.

Jane Lindell Ljunggren på demensboendet Hattstugan.

Jane Lindell Ljunggren på demensboendet Hattstugan.

Foto: Karl Melander

Gotland2014-10-07 14:15

Exakt hur vinstuttaget inom väfärdssektorn ska regleras har inte beslutats. Det ska en utredning titta närmare på, men klart är att det mesta av vinsten ska återinvesteras i företagen. En liten del av vinsten kommer att får sparas, hur mycket ska också utredas, men det rör sig om en ganska låg procent av vinsten. Det oroar Jane Lindell Ljunggren, som grundade och äger det prisbelönade demensboendet Hattstugan i När.

– Den första reaktionen är att det är inte rätt. Man måste få ha en buffert, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är bra att systemet, som det ser ut idag, ses över.

– Det är inte okej med de här stora företagen som har pengar i skatteparadis. Varenda krona ska gå till det de skall, menar Jane Lindell Ljunggren.

Vänsterpartiets Brittis Benzler är mycket nöjd med uppgörelsen mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det var en fantastiskt bra uppgörelse. Jag är verkligen glad att Vänsterpartiet har kunnat driva på det här, säger hon.

När det gäller Jane Lindell Ljunggrens oro över om de kommer kunna bygga upp en buffert i framtiden, säger hon att det inte finns anledning för Hattstugan, eller andra välfärdsföretag, att oroa sig.

– Det kommer att finnas goda möjligheter att fondera pengar, mellan olika år.

Hon menar att det uppgörelsen vill komma åt är att företag tar ut orimliga vinster ur skattefinansierad verksamhet.

– Tanken är att pengarna inte ska försvinna till skatteparadis eller till andra kommuner, säger Brittis Benzler.

Atheneskolan i Visby ägs av Pysslingen förskolor och skolor AB, som driver 97 förskolor, 33 grundskolor och 18 integrerade för- och grundskolor. Maria Westerlund är rektor på Atheneskolan och hon är inte orolig för vad den nya uppgörelsen kommer att innebära för dem.

– De ska göra en utredning som kommer att ta ett och ett halvt år, sen får vi se, men jag är inte orolig för konsekvenserna. Vi återinvesterar i verksamheten hela tiden, så det kommer inte att påverka oss, säger hon.

Däremot tycker hon att det är tråkigt att så mycket av fokus ligger på pengar och inte på verksamheternas kvalitet. Hon tycker också att man borde titta mer på den kommunala verksamheten.

- Den kan gå med förlust, eller ha väldigt dålig kvalitet, men det säger den här uppgörelsen ingenting om, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om