1) Hur ser du på att 19 procent inte bestämt sig?
2) Hur gör ni för att locka väljarna som inte har bestämt sig?
Åke Svensson, Socialdemokraterna.
1) – Det stämmer rätt väl med hur man ser det på nationell nivå och hur jag upplever det när jag pratar med människor. Det verkar bli svårare och svårare för människor och man är inte så bunden till vad man röstat tidigare. Nu sprider man även rösterna från riksdag till kommun mer än vad man gjort tidigare. Det kan vara att man inte bryr sig, samtidigt kan det vara sunt att man verkligen funderar ända in i det sista.
2) – Jag tror att vi har samtalat med över 4000 människor på Gotland. Det är något vi kommer att göra det ända fram till valet. Vi har prioriterade valdistrikt och vi knackar dörrar. Nu är det praktiskt taget varje kväll.
Stefan Wramner, Moderaterna.
1) – Det visar hur viktigt det är att vi kämpar hela vägen till valdagen. Det visar också att vi kan påverka ända fram till valet. De som inte har bestämt sig kommer till valstugorna för att ställa frågor.
2) – Vi berättar om vår politik. Vi har tryckt upp vad vi vill göra och hur vi vill förbättra Gotland. Både i en bok och kort liten folder, sedan åker vi på marknader och olika debatter. Vi kommer att köra intensivt med dörrknackning de sista veckorna.
Per Edman, Vänsterpartiet.
1) – Jag har sett liknande siffror och förstått att det är många som är osäkra. Som aktiv politiker är det svårt att förstå. De flesta partierna är en så liten skillnad mellan, många ser inte skillnaden. Som politiker har man kanske misslyckats med att klart och tydligt få fram vad man tycker.
2) – Lokalt gör vi massor av grejer. Vi delar ut våra flygblad i postlådor, sedan har vi speciella flygblad för landsbygden och stan. Vi skickar ut en speciell folder till alla unga kvinnor på ön. Sedan är vi med i massvis med debatter.
Eva Nypelius, Centerpartiet.
1) – Det tycker jag att man känner av när man står i valstugan. Det är väldigt många som kommer och frågar om olika saker. Det var många av våra väljare som bestämde sig sent och till och med på valdagen. Det ger bara möjligheter för oss. De här veckorna är jätteviktiga.
2) – Vi har försökt att vara ute på kaféträffar där folk ändå rör sig. Vi har haft besök av våra riksdagsledamöter. Det handlar väldigt mycket om att prata med folk inför valet. Vi är i valstugan, utanför butiker och på marknader.
Johan Thomasson, Folkpartiet.
1) – Min personliga reflektion är att det är en stor andel. Det finns mycket att göra. Erfarenheten säger oss att vi har är att en miljon väljare bestämmer sig sista veckan. Dessa nästan 20 procent på Gotland tar förhoppningsvis sig tid att besöka valstugor och läser våra program.
2) – Vi ska vara tydliga i budskap och tydliga i våra valprogram. Vi är på marknader, har vår valstuga och är med i olika utfrågningar. Vi gör kampanjer där vi annonserar och talar om vårt budskap. Vi ser det som en fantastisk utmaning att få ut vårt budskap. Sedan vill jag komma med en uppmaning – Ta er tiden att gå till valstugorna, så pratar vi politik.
Stefaan De Maecker, Miljöpartiet.
1) – Det är en spännande valrörelse på gång. Vi gör allt för att träffa människor och få dem att inse vilken politik vi går till val med. Alla har inte kunnat bilda sig en uppfattning ännu, det är lite mer än två veckor kvar så det är okej.
2) – Vi försöker att vara ute i hela tiden. Både i valstugan och på marknader för att prata med folk. Då får vi se vad de är nyfikna på, sedan berätta vi vad vi vill med Gotland och Sverige.