Väldiga krafter i Slite

Sedan mitten av mars är rörtransporterna från Slite till bygget av Nord Streams gasledning igång igen. Om vädret tillåter lastas tre fartyg per dygn med rör för leverans till läggarfartyget ute på Östersjön.- Det får aldrig bli några avbrott här. Då står 330 personer på läggarfartyget och väntar på oss, säger Per Norrby, arbetsledare för Gotlands stuveri AB i Slite hamn.

BAS. Per Norrby är  projektledare för arbetet i Slite hamn.

BAS. Per Norrby är projektledare för arbetet i Slite hamn.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-04-04 04:00

Det är tunga lyft, stora maskiner och väldiga krafter som verkar i Slite hamn.

Rör efter rör lastas för vidare transport mot rörläggarfartyget Castoro Sei, som nu lagt 1 086 kilometer gasledning med utgångspunkt i ryska Viborg.


Vädret styr takten
I dag sker arbetet med ledningen ute på havet sydost om Hoburg.

- Den byggs med en hastighet med en till tre kilometer per dygn. Det här styrs av vädret. Om det är för mycket sjögång blir det problem med omlastningen från matarfartyg och läggarfartyg, då går arbetet långsammare, säger Per Norrby.


Dygnet runt
Verksamheten i Slite hamn är i gång alla dygnets 24 timmar. Navet i lastningen är den 35 meter höga och 469 ton tunga kranen LHM 500 som lyfter rören mellan kaj och fartyg.

Varje rör är närmare tolv meter och de väger 23 ton styck, kranen tar två rör åt gången.


Väger som 18 bilar
Här går ingen under hängande last.

- Ett rör väger som 18 bilar, skulle vi tappa ett rör under lyft är det inte precis så att hjälmen skyddar, säger Håkan Carlén, pts och signalman.

Det tar närmare tre timmar att lasta matarfartygen med de 88 rör som ryms ombord.

Under lastningen står en kontrollant ombord på matarfartyget för att kontrollera och registrera varje rör som skeppas ut till rörläggarfartyget. Hittas några skador får de lastas av och repareras på Apotekskajen.

- Vi måste vara noggranna, blir det ett stopp i något led kostar det otroliga summor. Så det får bara inte hända, därför har vi rekryterat folk som tar det lugnt och inte hetsar upp sig till det här, säger Per Norrby.


Följer planerna
Än så länge har arbetet med gasledningen gått enligt planerna. Det gäller också den ekonomiska planen för hela projektet. Siffrorna skvallrar om storleken.

Under mars blev finansieringen av nästa fas i bygget klar. 24 banker lånar ut 2,4 miljarder euro för att bygga den andra gasledningen.


Tvåan klar om ett år
Totalt kommer gasledningen att kosta 7,4 miljarder euro eller 68 524 000 000 kronor. Den första rörledningen beräknas vara färdigställd i april 2011.

Ledning nummer två beräknas vara klar i april nästa år.

- Jag har aldrig varit med om något jobb av den här dimensionen tidigare. Men det blir något att berätta för barnbarnen, säger Per Norrby.

Naturgas från Ryssland till Europa

De 55 miljarder kubikmeter gas som kommer att flöda genom gasledningen Nord Stream till Europa motsvarar kapaciteten hos 55 koleldade kraftverk eller 20 nya kärnkraftverk.

Källa: Nord Stream
De äger Nord Stream

Gazprom, 51 procent

E.ON Ruhrgas AG, 15,5 procent

BASF S. E./Wintershall Holding GmbH, 15,5 procent

N.V. Nederlandse Gasunie, 9 procent

GDF SUEZ S. A, 9 procent

Källa: Nord Stream
Konsekvenser för miljön

Den 31 mars fick svenska myndigheter Nord Streams första årliga miljökontrollrapport. Den visar att Nord Stream inte orsakat någon oförutsedd miljöpåverkan i Östersjön under 2010, men alla är inte lika säkra.

- Vi oroar oss främst över att bygget virvlar upp sediment på botten. Bottensedimentet i Östersjön är flera gånger giftigare än vad det är i världshaven. Arbetet sker också nära Natura 2000-områdena vid Hoburgs- och norra Midsjö bank, säger Mattias Rust, Östersjöhandläggare på WWF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om