Våld i nära relationer: Bara en av fyra fälls på Gotland

På Gotland klaras bara ett av fyra fall upp där en kvinna misshandlats inomhus av en känd gärningsman. Nu kritiseras polis och åklagare.

TT-helg-våldskvinnor
Det är sällsynt att kvinnor mördar men fallen väcker ofta stor uppmärksamhet. Runt tio procent av dem som dödar i Sverige är kvinnor.
ARKIV STOCKHOLM 20080124
Kvinnomisshandel, en man misshandlar en kvinna. Model released.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

TT-helg-våldskvinnor Det är sällsynt att kvinnor mördar men fallen väcker ofta stor uppmärksamhet. Runt tio procent av dem som dödar i Sverige är kvinnor. ARKIV STOCKHOLM 20080124 Kvinnomisshandel, en man misshandlar en kvinna. Model released. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2013-11-25 13:00

Av 80 000 fall av kvinnomisshandel i nära relation som anmäldes i Sverige 2008—2012 kunde en gärningsman knytas till brottet i bara 17 000 fall, visar en ny rapport som publiceras på måndagen av stiftelsen Tryggare Sverige.

Stiftelsen skriver också på Dagens Nyheters debattsida att det totalt innebär en uppklarandeprocent på 21 procent, men att denna faller varje år under jämförelseperioden, från 23 procent 2008 till 19 procent i fjol.

Magnus Lindgren — forkare, före detta polis och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige — tycker att det är konstigt att andelen personuppklarade brott minskar mellan åren.

Inte minst höjer han på ögonbrynen över att tidigare satsningar inte tycks ha haft någon effekt.

- Det här faller i takt med att polis och åklagare har tillskjutits mer resurser, och det är ju märkligt, säger Lindgren till TT.

Rapporten bygger på officiell brottsstatistik och publiceras på FN:s Internationella dag för bekämpande av våld mot kvinnor.

Olika polismyndigheter i landet har också olika resultat. Myndigheten i Kronoberg klarar att i 29 procent av fallen knyta en gärningsman till brottet, medan siffran i Norrbotten bara är 17 procent. På Gotland är siffran 24 procent.

Också myndigheterna i Örebro och Stockholms län ligger lågt.

Stiftelsen har också intervjuat poliser, åklagare, forskare och kommunala kvinnofridssamordnare.

Skillnaderna mellan myndigheterna beror, enligt Lindgren, på att vissa har utvecklat kunskap i ledning, styrning, kompetensutveckling, rutiner, riktlinjer medan andra varit sämre på det.

TT: Så Kronoberg har varit bättre på det?

- Vi menar nog det. Det handlar om ledning och styrning och vi kan se att de här frågorna inte har varit prioriterade i Norrbotten, Stockholm och Örebro, svarar han.

Samtidigt uppger Rikspolisstyrelsen (RPS) att en granskningskommission nu tillsätts för att nationellt syna polisens egen hantering av dödligt våld i nära relationer.

Särskilt ska brister av systematisk karaktär granskas och om polisen kunde ha gjort mer för att förhindra brott, uppger rikspolischef Bengt Svenson i ett pressmeddelande.

I kommissionen ska experter sitta som är handplockade från fem polismyndigheter i landet. De ska dock inte få granska ärenden från sin egen myndighet. Kommissionen ska syna fall där personen som dödats i nära relation är över 18 år och där åtal väckts eller ärendet på annat sätt har avlutats från och med den 1 november i år till den 31 december nästa år.

Under de senaste decennierna har varje år mellan 15 och 20 kvinnor i Sverige dödats av närstående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om