Det sker inte ofta, men det händer att Gotlandshems kvartersvärdar och annan personal som arbetar för bostadsföretaget möter hyresgäster som far illa i sina hem.
- Gotlandshems personal är varken poliser eller socialarbetare, men de kommer hem till många människor och får se mycket. Vi vill att personalen ska få de redskap som de behöver för att kunna hantera de här situationerna, säger Peter Östergren som är ansvarig för Gotlandshems störningsjour.
Det handlar om hyresgästernas trygghet och boendemiljö, men det handlar också om personalens arbetsmiljö. De ska inte tvingas gå hem från jobbet och känna att de har lämnat en medmänniska i sticket.
Våga fråga
"Våga fråga" är de nyckelord som kursledarna Per Östberg och Karolin Röcklinger vill förmedla till all personal.
- Misstänker man att allt inte står rätt till ska man fråga. Och man ska formulera frågan så rakt som möjligt, för då får man också raka svar, säger Karolin Röcklinger.
Om fastighetspersonalen fattar misstankar om att någon blir illa behandlad av sin partner eller att barn blir slagna av sina föräldrar ska de anmäla.
Är läget akut måste de förstås ringa direkt till polisen, kommer de in i ett senare skede kan de förmedla kontakten till Kvinnojouren och socialtjänsten, eller göra en egen anmälan.
"Törs man?"
I fikapausen blir det diskussioner mellan kursdeltagarna. Det är inte helt enkelt att veta när man ska agera och när man ska låta en sak bero.
- Törs man verkligen lägga sig i? frågar sig Thomas Dahlbom, som arbetar i Gotlandshems reception.
Det ska man våga, i synnerhet när det finns barn i familjerna, menar kursledaren Per Österberg:
- Anmäla kan man göra på ganska lösa grunder. Visar det sig sedan att misstanken inte stämmer så är det ju bara bra.
På Gotlandshem är det Peter Östergren som gör alla anmälningar till polis och socialtjänst.
- Kvartersvärden jobbar ju ute i verksamheten, därför är det bra om anmälan görs av mig, som normalt inte brukar gå i trapphusen, säger Peter Östergren.
Snart har all personal vid Gotlandshem och flera av de företag som anlitas av bostadsbolaget gått utbildningen om våld i hemmet. De som är intresserade ska nu gå fortsättningskurser och de kommer att bilda en grupp som har de här problemen i fokus.