I år är det ett riktigt bra år för salmbär och det kokas sylt i stora och små kök runt om på ön för närvarande.
- Det här är ett bra komplement till vår övriga restaurangverksamhet, säger Göran Nyqvist, som driver Majstregården vid Hoburgsgubben på Gotlands sydspets.
65 kronor per kilo
När turisterna vänt hemåt passar krögaren på att förlänga säsongen några veckor. De köper in salmbär som kokas till sylt i restaurangköket, 65 kronor kilot betalar de till plockarna.
- Det är samma personer som kommer varje år. Vi köper in något ton om året, säger Göran Nyqvist.
Sylten som tillverkas på Majstregården hamnar förstås på restaurangens egna saffranspannkakor, men en hel del sylt säljs vidare till restauranggrossisten Keges i Visby.
Fastlandsmarknad
Grossisten säljer sedan tvålitersburkarna från Majstregården till andra restauranger på ön.
- Keges köper det mesta, men vi säljer också till Wisby ost, samt till butiker i Hemse och Burgsvik, säger Göran Nyqvist.
Pensionären Ove Wallström i När har verksamhet i mindre skala. Varje kilo salmbär räcker till fyra, fem små burkar sylt. På senare tid har han varit på marknader i Malmö, Kristianstad och Mårbacka på fastlandet.
- Vi säljer dem för 50 kronor styck och har alltid betalat 65 kronor kilot för bären. Vi ser till att kolla upp vilka vi köper av och det är samma personer varje år, de är ett gäng thailändskor med förankring på ön.
Inget lurendrejeri
- Det gör mig dock riktigt förbannad när man läser om utlänningar som utnyttjas i det här, som nu uppe i Norrland. För några år sedan var det en person som tog hit thailändare, vilka sen blev lurade på pengar, men numer förekommer inte sånt vad jag vet, säger Ove Wallström.
Vid Hushållningssällskapet på Gotland bekräftar man att det är ett bra salmbärsår i år. Säsongen har varit igång i en vecka, men en enda frostnatt kan förstöra bären ute i markerna.
Bra bärkvalitet
- Det har varit fuktig väderlek och inte så fruktansvärt hett, det är bra förutsättningar för salmbär, säger Riina Noodapeera, expert vid Hushållningssällskapet.
Kvaliteten på bären är också bra i år och bären växer över hela Gotland. Enligt Hushållningssällskapet kan buskarna hittas längs stranddyner, vägar, kanaler och i skogsmark där det också växer gräs.