Vägglusen ökar på Gotland

De blodsugande vägglössen blir allt vanligare på Gotland. De gömmer sig väl och kommer fram på natten för att leva på vårt blod.
- De kan vara riktigt svåra att få bort, säger Mats Schreuder, försäljningschef på Anticimex Visby

Mats Schreuder, försäljningschef på Anticimex Visby

Mats Schreuder, försäljningschef på Anticimex Visby

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-07-09 04:00

.

För nio år sedan bekämpade Anticimex 383 fall av vägglöss, i dag har man över 6 400 ärenden i Sverige. Även på Gotland ser man en klar ökning på bara några år.

- Det beror på vår ökade rörlighet, folk flyttar och reser mycket. Vägglusen trivs där det är mycket folk som rör sig, till exempel hotell eller vandrarhem. Samtidigt är företag ofta mer vaksamma och medvetna om problemet än privatpersoner, säger han.

Vägglusens hårda framfart de senaste åren har blivit ett stort problem. De är både svårbekämpade och knepiga att upptäcka.

Ofta är det en kund som ringer om blödande utslag som liknar myggbett, berättar Mats Schreuder. Då åker man ut till kunden och försöker konstatera spår och rester av vägglusen. Svarta fläckar av lössens avföring kan finnas på golv och madrasser.


Trivs i sovrummen
De håller till i sovrummen där det lever på oss människor, men de trivs bäst när det är mörkt.

- Ja de är som vampyrer, de kommer fram på natten för att äta, sedan drar de sig tillbaka. Honan lägger 200 ägg så det räcker att få hem en enda lus, säger Mats Schreuder.

Många tror att skadedjuren beror på dålig hygien. Dammsugaren kan visserligen få med sig en och annan lus men det har inget samband med smuts.


Möbler i frysskåp
När Anticimex konstaterat vägglöss måste möblerna antingen frysas in i en vecka eller värmas till en temperatur över 60 grader i minst tre till fyra timmar. Alternativet är att köpa nya möbler.

- Vi använder såklart gift men vi försöker utveckla miljövänliga metoder. Det tar längre tid och kostar mer, men visst är det möjligt, säger Mats Schreuder.

Det viktigaste arbetet är att utbilda och förebygga, så vi slipper problemen och att starta en sanering, fortsätter Mats Schreuder.

- Så fort man ser tecken ska man agera, ju tidigare desto bättre. Det är inte säsongsbundet och jag tror de kan komma från vilket land som helst egentligen.

På skadedjursbekämpningsföretaget Nomor finns en egen teori kring vägglössens utbredning på Gotland.

- De har ökat de senaste fyra åren. Jag ser ett visst samband med de direktflyg till andra länder som numera finns härifrån Visby, säger Benny Hagström, skadedjurstekniker på Nomor.

Vägglusen kallas även för Skinnbagge och blir mellan 4 och 5 millimeter lång.

Det är svårt att bli av med vägglöss när den väl kommit med hem. För att undvika krypen kan du placera resväskan så långt bort ifrån sängen som möjligt när du är ute och reser. Lössen håller ofta till där du sover, därför bör resväskan helst placeras högt upp och långt därifrån.

Det kan även vara bra att inte hänga upp kläderna, utan låta dem stanna kvar i väskan.

Damsugning kan fungera för att få upp lössen men det garanterar inte att de försvinner. Företag rekommenderas att ringa direkt till skadedjursbekämparna medan privatpersoner normalt börjar med att vända sig till sitt försäkringsbolag.

Om man misstänker att man fått med sig vägglöss från en resa är det bästa att lägga in väskan med innehåll i en säck, försluta och sedan lägga paketet i en frys med minst 18 minusgrader i en vecka eller i 60 graders värme eller varmare några timmar. Sedan kan man skaka bort de döda lössen.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om