Väggen - ett steg mot SM

KLÄTTRING: Sporten har tagit Sverige med storm.På Gotland är klättringen än så länge liten, mycket beroende på begränsad väggyta.Satsningen i Visby hamns silo förändrar läget radikalt - och visionen är storartad.- Barn- och ungdomar, funktionshindrade, event för turister och kanske SM i framtiden, tänker sig Jenny Sander i Visby klätterklubb.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-06-01 04:00
Nationellt finns omkring 600 klätterväggar. 97 av dessa byggdes under förra året - en riktig klättringsboom, med andra ord. Visby klätterklubb har ett 50-tal medlemmar, jämfört med omkring 6000 aktiva inom det nationella förbundet.
Men många nyfikna kommer till Tors gård för att prova på varje år.
Vad är då grejen med klättring egentligen?
- En utmaning för både fysik och psyke i kombination. Du använder balans, styrka, smidighet och problemlösning för att hela tiden komma vidare. Och det är spänning - att vara rädd, men sedan ta sig över den känslan, förklarar Jenny Sander.

Outforskade avsatser
Hon framhåller även det sociala. Senast i lördags var det klätterträff i Gammelgarn.
- Jag gillar även att bara sitta och fika och vara i naturen. Det är mycket socialt eftersom det handlar om tillit också, den som håller i ditt rep håller ju faktiskt i ditt liv, påpekar Sander.
Annars åker föreningen ofta till Lickershamn eller Tofta.
Men Jenny Sander tror att många smultronställen för klätterentusiaster finns kvar att upptäcka.
- På de flesta ställen i Sverige finns ju klätterkartor, som visar de bästa lederna. På Gotland finns är bara Galgberget kartlagt ännu, så det finns en del kvar att utforska.

Silon - en drömplats
Och utforskningen kan snart ta fart - Visby klätterklubb har visioner om ett klättrande Gotland.
Storsatsningen i silon på Visby hamns holme är ett tydligt tecken på detta.
600 000 har klubben lyckas skrapa ihop till det projektet, plus stöd från kommunen och ett hyreskontrakt från högskolan, som äger byggnaden.
- Vi har nog drömt om silon sedan 2001 när klubben bildades, det är en perfekt lokal. I somras började vi söka och högskolan tände på idén att hyra ut till oss, de tänkte väl att det kan locka studenter också.

Tips för tillgänglighet
Arvsfonden står för den största summan pengar. Men flera förbund har också bidragit på olika sätt, däribland Riksförbundet rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.
- De har gett oss tips på hur vi ska göra lokalen handikappanpassad och där kan vi nog bli bäst i Sverige. Jag har själv en bror med cerebral pares, som gärna är med och klättar, berättar Jenny Sander.
Att vara ett alternativ för rörelsehindrade är bara en av visionerna. Det finns också planer på framtida stortävlingar.
- Vi bygger en vägg som håller för ett SM och vill gärna ha ett sådant i framtiden. I fjol var två av våra killar på SM och vi har flera duktiga juniorer som skulle kunna tävla om de ville. Med väggen i silon kan de också träna rätt. Då kan vi nämligen ledklättra, vilket man även gör i tävlingsform.

Efterlängtad förstärkning
Förhoppningen är även att kunna erbjuda fler kurser. Helst med hitresta instruktörer - dessa är nämligen en bristvara på ön.
Men alldeles nyligen blev de i alla fall tre.
Visby klätterklubbs kassör, Sanna Siitonen, klarade examinationen för en vecka sedan.
- Det var ett ganska krävande prov. Nivån på den egna klättringen måste inte vara så hög, men man måste kunna mycket annat, berättar Siitonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om