"Vägen blir kortare och säkrare"

Den nya vägen till den så kallade Blå lagunen, vid Ar i Fleringe, blir kortare, säkrare och boende i området slipper problem med vägdamm.
Så motiverar länsstyrelsen den kritiserade vägen, som löper rakt över en våtmark i naturreservatet.

Gotland2006-07-18 06:00
I förra veckan berättade GA om den nya väg som just nu byggs till det gamla kalkbrottet vid Ar i Fleringe, som kallas Blå lagunen.
Många är kritiska till den nya vägen, som just nu byggs över ett våtmarksområde i naturreservatet, men länsstyrelsen anser att den nya vägen är den bästa lösningen.
- Jag beslöt att bygga en väg för att få stopp på bekymren för de boende där. Själva initiativet till en väg, kommer från boende i området, som tröttnat på att det dammar.
- I och med algblomningen har intresset för att bada i stenbrottet ökat drastiskt, när det är som mest kan det vara 200 till 300 bilar där, så det är väldigt intensiv trafik. Vi känner att vi måste göra något för att bespara de boende och fiskeläget från damm, samt att det blir en kortare och säkrare väg dit, säger Stellan Hedgren naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
- Vi har hållit på med den här vägen i tre år, fortsätter han.

Våtmark
Att vägen dras rakt genom en våtmark, i ett naturreservat, ser man på länsstyrelsen inte som något problem.
- Eftersom vi förvaltar naturreservatet så får vi göra det, säger länsstyrelsens ansvarige för naturvårdsfrågor Karin Fager, som menar att eventuell negativ inverkan på våtmarken, vägs upp av de positiva effekter man räknar med att vägen kommer att ge.
- Den här våtmarken kommer inte att försvinna för att det går en väg över den, vägen är byggd så att vattnet ska kunna passera under den. Det var den väg vi kunde hitta, den måste kunna gå på ett säkert sätt från allmän väg, med god sikt åt alla håll, säger Stellan Hedgren.
Många kritiker till den nya vägen, undrar varför länsstyrelsen inte i stället valde att rusta upp den befintliga vägen, men det skulle enligt Stellan Hedgren bli allt för dyrt.
- Den väg som vi har byggt är 270 meter, den andra är drygt en kilometer och den är i så dåligt skick att vi skulle få lägga ner rätt mycket jobb och sen asfaltera den och det betyder att det skulle bli avsevärt mycket dyrare än att bygga den här nya, korta, vägen. En gång har vi kört på dammbindande material på den gamla vägen och de höll bara i ett år. Dessutom är den vägen inte vår, den nya vägen är på länsstyrelsens mark, säger han.
Vägbygget beräknas kosta totalt 295 000 kronor och naturvårdsverket har beviljat 200 000 kronor, resten får dock länsstyrelsen själva stå för.
- Då får vi ta av årets skyddsanslag för naturreservat, säger Stellan Hedgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om