Vädret och ny polistaktik stävjade buslivet i Visby
Vi är väldigt nöjda med den gångna sommaren. Polisen har träffat rätt med den bemanning som vi har haft med en särskild citygrupp bara i innerstan och på nattetid.Det säger polisöverintendent Thommy Anderberg. I går träffades polis och kommun för en utvärdering av den gångna sommaren. Man är rörande eniga om att det blev en bra sommar, inte alls som den stökiga sommaren 2003 med mängder av fylla, bråk och misshandel.
Foto: Henrik Radhe
Foto:
Men varför blev det som vi ville? Vi tror att insatserna gjorde sitt. Men vädret inverkade också. Det var en dålig sommar. Det kan ha spelat in. Dagsländorna med de snabba båtarna uteblev. Busgängen kom inte, bara "rätt folk", säger Thommy Anderberg.
Och han får stöd av kommunalrådet Åke Svensson (s). Han vill framhålla att flera olika saker bidrog till att sommaren blev så bra jämfört med sommaren 2003.
<span class=MR>2003 en väckarklocka</span>
Sommaren 2003 blev en väckarklocka för oss. Besöksnäringen måste tryggas. Att Gotland blir något utöver det vanliga, men då i rätt bemärkelse. 10-punktsprogrammet som vi antog har förstås varit ifrågasatt. Men det programmet ihop med polisens insatser har grundat för att det blev en så lugn sommar som det blev, anser Åke Svensson.
Naturligtvis har det varit reaktioner från krögarna på 10-punktsprogrammet. Men de flesta är nöjda. Det finns därför ingen anledning att ändra på 10-punktsprogrammet till nästa sommar, fortsätter kommunalrådet Svensson.
Det gäller att sända rätt signaler, att på det här sättet går det till nu, säger Thommy Anderberg.
Vår strategi har varit att ta problemen när de började dyka upp, till exempel ordningsstörningar vid stängningsdag. Men även att stävja bråken tidigare på kvällen. Vi började punktmarkera redan sommaren 2003. Men då hade vi inte citygruppen i gång på samma sätt, säger kommissarie Bo Nilsson på ordningspolisen.
<span class=MR>Tog fler fyllerister</span>
Samtidigt konstaterar han en ganska kraftig ökning av antalet omhändertagande av fyllerister. I juli i år blev det 91 personer som togs för att de var för berusade. Siffran för juli 2003 var 70.
Men utöver fler poliser och framför allt poliser synliga ute på stan, så bidrog ett ökat samarbete med kommunen. Tiopunktsprogrammet som antogs av kommunstyrelsen efter den mycket bråkiga sommaren 2003 blev genomförd. Ökade krav ställdes på krögarna, på ordningsvakter, på bättre samarbete mellan poliser, kommunens ungdomsgrupp och kroginspektörerna. För första gången användes ju i somras "hemliga" spanare. Parkvakter involverades i ordningsarbetet liksom kommunens bullermätare. Det blev också stopp för helrör på krogen, för skumpartyn och popcorn-bombning.
Poliser utbildades i alkoholpolitik och alkohollagen, serveringspersonal fick lära sig hur man säger nej till gäster som inte bör serveras mer alkohol.
Från kommunens folkhälsoenhets sida genomfördes kampanjen "Varannan vatten" för att minska berusningseffekten och ungdomsgruppen informerade så att föräldrar till ungdomar i Stockholmsområdet fick veta vad det var ungdomarna tänkte göra i Visby.
Under sommaren genomfördes också en dialog med krogägarna. Det har gjort att det finns en förståelse för kommunens nya grepp, även om det inte finns någon fullständig acceptans, menar Åke Svensson.
Vi har visat att vi den gångna sommaren åtminstone har bidragit till en bättre ordning och reda och fortsätter vi med detta så tror vi att det kan bli en bra sommar också nästa år, säger polisöverintendent Thommy Anderberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!