Polisen har fått in sammanlagt 25 anmälningar sedan den första januari i år som rör skadegörelse eller stöld av fordon. Under samma period förra året rörde det sig om nio anmälningar av liknande brott.
De flesta brotten har begåtts i Visby. Under samma period har dessutom Gråboområdet drabbats av två garagebränder.
Vad är det som händer i Visby?
Magnus Frank som är förundersökningsledare vid polisen kan inte se något samband mellan de olika brotten. Inte heller att Visby skulle vara någon otrygg plats att vistas i.
- Nej, vi har inte sett något samband. Det här går helt enkelt upp och ner och just nu kan vi se en ökning helt enkelt.
- Jag har ingen speciell tanke om att det skulle vara värre här än någon annanstans. Det kan höra ihop, men det behöver inte alls göra det.
När anmälningar om bilinbrott och garagebränder ökat, ökar också den polisiära närvaron.
- Men vi har den personal vi har och det ingår i vårt patrullarbete, säger Magnus Frank.
Stöldräd senaste helgen
Polisen har bara den senaste helgen fått in drygt tiotal anmälningar från fordonsägare som drabbats av skadegörelse och stöld. Främst handlar det om Visby och flera av stölderna begicks på en långtidsparkering på flygplatsen och på Terra Nova. Men även enskilda gator som Stjärngatan, Baldersgatan och Torsgatan har haft påhälsning.
Att drabbas av bilstöld och bilinbrott är både ekonomiskt och praktiskt förargligt. Men det finns fällor som man kan undvika. Roger Björkander berättar att tjuvarna främst tar sig in i äldre bilar där låsen är klena och slitna.
- Vi har ju en äldre bilpark på Gotland och det är nästan undantagslöst gamla bilar de tar sig in i. Det räcker med en skruvmejlsel, sax eller till och med en glasspinne. Men de äldre bilarna blir färre och färre även här.
Hur skyddar man mot inbrott?
Roger Björkander poängterar att det är viktigt att ställa bilen på en upplyst plats. Många garage som byggdes på 1970-talet är felvända anser Roger Björkander.
- De är öppna mot gatan och inte mot bostadsområdet. Därmed kan tjuven arbeta ostört.
Det är viktigt att inte lämna något stöldbegärligt i bilen. Ett larm även på en gammal bil är aldrig fel, poängterar Roger Björkander. Man kan till och med köpa en attrapp.
- Det är svårt för en biltjuv att avgöra om den är äkta eller inte.
De som stjäl bilar är oftast yngre och kriminellt belastade. Det behöver inte handla om att de är i behov av en bil, utan att de tar den mest för "nöjes skull".
- De behöver kanske ta sig från punkt A till punkt B, sen lämnar de bilen ifrån sig. Eller så kör de runt med den några dagar.
Biltjuvarna brukar inte komma långt, åtminstone inte på Gotland.
- När den är efterlyst har vi ju spaning på den och då händer det att vi tar dem på bar gärning. Det har till och med hänt att bilägare själva sett sin bil rulla på stan.