Vaccinet stoppar inte årets influensa

Många gotlänningar ligger däckade i influensa. Men mot den typ av virus som just nu härjar hjälper inte vaccineringen. "Handhygien är väldigt viktigt", råder smittskyddsläkare Sven Montelius.

Nedbäddad. Den som blir sjuk kan räkna med fem dagar i feber, ont i kroppen och övriga symptom typiska för säsongsinfluensan.

Nedbäddad. Den som blir sjuk kan räkna med fem dagar i feber, ont i kroppen och övriga symptom typiska för säsongsinfluensan.

Foto: isabell Höjman/TT

Gotland2018-02-05 05:15

Gotland hör till de värst drabbade delarna i landet, i Folkhälsomyndighetens sammanställning av influensaprover. Men mörkertalet är stort, eftersom de flesta som drabbas inte uppsöker sjukvården kommer de inte heller med i statistiken.

– Det finns mycket influensa på Gotland nu. Förra veckan var jag på akuten och visst märks det på sjukhuset, säger Sven Montelius.

Han berättar om många äldre som sökt vård, med hög feber, ont i kroppen och luftvägspåverkan.

Hur många som valt att vaccinera sig inför årets säsongsinfluensa är inte sammanställt ännu. Men förra vintern vaccinerades mellan 6 000 och 7 000 gotlänningar mot det influensavirus av typen A, som då drabbade befolkningen. Årets virus är av en annan typ, döpt till Yamagata, och mot den är vaccinet verkningslöst.

– Mot den här stammen av influensa B fanns det ingen komponent i det vaccin som upphandlades och gavs i höstas, säger Sven Montelius.

Han förklarar att vaccinet tillverkas långt i förväg, efter prognoser om vilka virusstammar experterna tror ska komma, men att det i bästa fall brukar skydda till mellan 60 och 70 procent.

I Folkhälsomyndighetens veckorapport som kom i torsdags hade läget förbättrats något när det gäller provtagna influensasjuka i typ B på Gotland.

– Vi vet inte om vi har haft toppen ännu, om den kommer, eller om det kommer influensa A senare, säger Sven Montelius.

Under hela förra influensasäsongen konstaterades bara tre fall av typ B. Sedan de första två fallen upptäcktes i november hade till och med förra veckan 55 provtagna gotlänningar influensa B. Då är det verkliga antalet insjuknade sannolikt betydligt högre.

Glädjande för den som blivit sjuk är att man ett antal år framåt har hög motståndskraft, i alla fall mot just den virusstam man haft.

Den som blir sjuk och inte tillhör någon riskgrupp klarar i vanliga fall av en influensa på knappt en vecka.

– Närmare fem dagar i feber, går det längre tid ska man fundera om det har blivit någon komplikation med lunginflammation, säger Sven Montelius och råder att i sådana fall söka vård.

Sven Montelius tips för att slippa bli smittad är att tvätta händerna ofta, särskilt om man tagit i dörrhandtag och annat ute på stan.

– Där kan det finnas influensavirus, handhygien är väldigt viktigt, säger han.

Bästa råden

Tvätta händerna ofta, efter toalettbesök, när du varit ute på stan och innan du äter.

Finns det inte tillgång till vatten kan man ha med sig en flaska handsprit.

Hosta inte i handen, försök hosta i armvecket eller i en pappersnäsduk som kastas.

Stanna hemma för att inte sprida influensan vidare.

Källa: Sven Montelius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om