Vaccin mot almsjukan - nu godkänt i Sverige

Nu är det vaccin som med framgång använts mot almsjukan utomlands även godkänt i Sverige. Men fortfarande är avverkning av sjuka träd viktigast för att förhindra fortsatt spridning.

Gotland2010-04-29 04:00
Kemikalieinspektionen godkände nyligen det holländska medlet Dutch Trig. Nu är det bråttom om det ska kunna användas på gotländska almar i år. Träd som ska skyddas bör vaccineras direkt efter blomning, som för almarna är i april-maj.
- Vi håller på att göra en lista med träd vi vill skydda, men det är osäkert om vi hinner att behandla dem i år, säger stadsträdgårdsmästare Suzanne Edström.
På den listan finns träd i innerstaden och längs ringmuren, bland annat på strandpromenaden.

Yrkesmässigt bruk
Häromdagen ringde kyrkovaktmästaren i Björke till länsstyrelsen för att höra om skydd mot almsjuka. Och han är bara en av många som hört av sig. Men länsstyrelsen kommer troligen inte att ansvara för vaccineringen, eller svara för förmedling av vaccin.
- Det finns flera företag på ön som klarar det jobbet. Vi ska kontakta tillverkaren i Holland och höra vad som gäller, säger Inga-Lena Östbrant som leder länsstyrelsens arbete mot almsjuka.
I sitt godkännande säger Kemikalieinspektionen att vaccinering bara får göras yrkesmässigt. Medlet kan orsaka allergiska reaktioner, men det krävs ingen annan skyddsutrustning än plasthandskar i arbetet.
Dutch Trig har använts i Holland sedan 1992, och är även godkänt i Tyskland, Schweiz, USA och Kanada. Medlet består av sporer från en svamp. En injektion ger en resistens som varar ett år. I Holland har över 30 000 träd behandlats under nära 15 år.
I behandlade områden har nyinfektionen kunnat hållas ner till under en procent.

Avverkning viktigast
Även med tillgång till ett vaccin kommer avverkning och destruktion av sjuka träd att vara det bästa sättet att förhindra fortsatt spridning av almsjukan.
Länsstyrelsen märkte förra hösten nära 2 000 sjuka träd, och arbetet med att ta ner dem är nu igång. För närvarande arbetar länsstyrelsens personal i Hörsne, Dalhem, Källunge, Vallstena och Gothem.
Det finns uppskattningsvis en miljon almar på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om