Utvidgning möjlig när den inte räcker till om fem år

Smådjursbegravningsplatsens närmaste framtid är tryggad.
Ca fem år framåt räcker nuvarande mark. Därefter vill djurskyddsföreningen kunna utvidga området till det dubbla.
Miljökontoret inspekterade området vid Skogslund på onsdagen och fann inga hinder för detta vilket man nu yttrar till tekniska nämnden som beslutar i ärendet.
Ett problem återstår dock. Det är att det kan vara svårt att redan nu garantera användningen om fem år då vatten- och markförhålladen då kan ha ändrats.
På platsen är i dag flera tusen smådjur begravda. Av alla sorter. Med ett undantag: inte en enda orm.

Gotland2003-06-13 04:00
Henning Johansson är tidigare ordförande i Djurskyddsföreningen och drivande kraft bakom smådjursbegravningsplatsen. För tre års sedan tillskrev han tekniska nämnden med sin begäran om en utökning av området. Inget hände varför han i dagarna tog förnyad kontakt. Och då började det hända saker.
­ Tre år att svara på en fråga, det är rätt mycket, konstaterar Henning Johansson.
<span class=MR>Besiktigade området</span>
Mårten Danielsson från miljö- och hälsoskyddskontoret besiktigade området på onsdagen tillsammans med folk från föreningen.
­ Jord- och jordlagsmässigt är det bra i området med sand som filtrerar, vattenmässigt är det sämre. Men läget och markförhållanden är rätt bra, det bör kunna gå.
­ Men de vill att marken ska låsas upp för att få den om fem år. Det är inte lätt att skriva ett sådant beslut, vi vet inte hur det ser ut om fem år, det får man ta ställning till då, konstaterar Mårten Danielsson.
Hans yttrande går nu till tekniska nämnden som fattar definitivt beslut i ärendet.
<span class=MR>Start 1972</span>
Det markområde som i dag används är ca 5 000 kvm. Det inköptes 1972 av Djurskyddsföreningen från Domänverket och sedan köpte kommunen i sin tur in det för ca sex år sedan.
­ Vi vill utöka med ungefär lika mycket, det blir fler och fler smådjur, konstaterar Henning Johansson.
Då måste marken beredas. Tallar och stubbar ska bort och marken måste också hägnas in noggrant så att inte räven kommer in.
I dag finns det 1 184 angivna gravplatser. Antalet djur som ligger begravda är dock betydligt fler, det kan ligga flera i samma. Dessutom ingår också en så kallad allmänning där djuren begravs utan specifik plats, där vilar ca 3 000 djur.
200 kronor kostar det för tio år. Efter tio år får innehavaren en förfrågan om man vill ha platsen kvar.
­ Den som vill ha en plats kontaktar mig, vi träffas där och den sökande får en plats anvisad.
Alla sorters smådjur ligger begravda på platsen.
­ Det är allt från råttor upp till de största hundarna, en vägde 80 kg. Men - inga ormar. Vi har inget ormförbud men ingen har helt enkelt frågat, konstaterar Henning som kommer att dra sig tillbaka som ansvarig för smådjursbegravningsplatsen (kyrkogård får det inte heta i detta sammanhang) och nästa år lämna över till Åke Ottosson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om