Utvecklingen pÄ Furillen tar fart  nyligen köpte Hellströms hela ön
Furillen har Äter hamnat i svenska hÀnder, efter flera Är i Heidelbergkoncernens Àgo (tidigare Cementa). Johan och Anna-Karin Hellström, Àgare till vÀlkÀnda hotell Fabriken, köpte nyligen ön. Verksamheten fortsÀtter som vanligt. Just nu bygger vi till sex rum, plus att vi anstÀllt en bagare och öppnat en minibio, sÀger en glad fotograf Johan Hellström och tycks trivas i byggtillvaron.
Det som en gÄng i tiden var en tung stenindustri Àr idag vÀrldsberömt hotell med Andy Warhol-inspiration.
Till Fabriken pÄ ön Furillen hittar allt fler lÄngvÀga gÀster, trots att inga skyltar visar vÀgen. Och Ànnu fler lÀr det garanterat bli, för nu tar Àgarna Johan och Anna-Karin Hellström ytterligare nÄgra kliv framÄt för att utveckla det populÀra futuriska hotell-konceptet.
För det första har de köpt ön.
 Ja, vi har köpt tillbaka ett stycke svensk mark frÄn Tyskland, sÀger Johan och skrattar gott. Det brukar vara tvÀrtom dessa dagar, tyskar som köper svenska fastigheter.
ÂKanske var Furillen det sista svenska som gĂ„r att fĂ„ tag pĂ„? I ö- form pĂ„ Gotland, om inget annat.
<span class=MR>Furillen-möte</span>
Köpet Àr sÄ nytt att paret knappt hunnit informera de tre andra familjerna som bor pÄ ön. I gÄr kvÀll hölls ett litet Furillen-möte med inblandade i frÄgan.
 Men vi tror inte de misstycker. NÄgra har redan gratulerat med blommor och champagne, sÀger hustrun Anna-Karin.
För det andra bygger de till. ByggmÀstaren har fullt upp med att fÀrdigstÀlla hotellet Fabrikens etapp fem.
ÂDet handlar om sex nya rum, som jag sjĂ€lv ritat, förklarar Johan och berĂ€ttar att han och övriga anstĂ€llda Ă€r (och har varit) oerhört lyhörda nĂ€r det gĂ€ller gĂ€sternas krav och önskemĂ„l. De nya rummen har till exempel fĂ„tt en sĂ€rskild avdelning för resvĂ€skans plats  och saknar TV.
 Vi vill behÄlla det estetiskt avskalade, och lugnet, i rummen. En röd resvÀska som tar stor plats kan bli ett störande moment.
<span class=MR>Högsta kvalitet</span>
Rummen Àr inredda i högsta kvalitet med Bang Olufsen-teknik, HÀsten sÀngar och gotlÀndskt fÄrskinn pÄ golvet.
Till varje rum hör ocksÄ en grÄ Skeppshultcykel att trampa runt pÄ i det vackra nÀromrÄdet.
FÀrgskalan pÄ interiörer, golv och vÀggar Àr genomgÄende vitt och grÄtt, med mÄnga inslag av fönsterglas som inte sÀllan bildar en levande tavla med motiv frÄn skog och mark. Vissa detaljer frÄn fabrikstiden finns ocksÄ kvar som uppiggande dekoration.
ÂTĂ€nk att en miljö som en gĂ„ng i tiden ansĂ„gs vara slitsam och ointressant, i dag framstĂ„r som originell och unik. Trendernas utveckling Ă€r egentligen fantastisk, utbrister Johan nĂ€r han visar runt.
NÀr man bor pÄ Fabriken ska inte sitta och glo pÄ TV. I brist pÄ en hotellbar fanns tidigare i rummen moderna kylskÄp i 30-tals design  dessa Àr bortplockade och ersatta av en riktig bar som numera finns i anslutning till matsal och allrum.
 Vi har ocksÄ inrett en minibio dÀr film kommer att visas varje kvÀll för att höja trivselnivÄn. Och för det tredje har de anstÀllt en bagare och öppnat eget bageri.
 Nybakat bröd Àr ett mÄste pÄ morgonen och i fikasammanhang, och nu har vi sÄ mycket gÀster att vi valt att anstÀlla nyutbildade bagaren Jenny Jansson pÄ heltid.
<span class=MR>Fotograferar fortfarande</span>
Johan Hellström, egentligen modefotograf till yrket, sÀger att han Àr idésprutan, men till sin hjÀlp för att driva runt verksamheterna behöver han ett team. Hustrun Anna-Karin sköter dÀrför det administrativa. Anna Cöster tar hand om receptionen  och baren. Och Jenny Jansson bageriet. Och sÄ har han en fotoassistent.
ÂJag fotograferar fortfarande, och har faktiskt fler uppdrag Ă€n nĂ„gonsin. En hel del jobb kan göras hĂ€r. Miljön Ă€r tacksam; pĂ„ morgonen fotograferar man pĂ„ stranden, vid middag i studion och pĂ„ kvĂ€llen i baren, förklarar han med ett leende.
Den karga naturen och hÀrliga sandstrÀnderna i kombination med klarblÄtt vatten och intressanta vita före detta fabriksbyggnader i funkisstil fÄr mÀnniskor vÀrlden över att smÀlta. I sommar har cirka 300 mÀnniskor passerat dagligen  mÄnga bra för att "titta in".
<span class=MR>FörvÄnade konkurrenter</span>
 Tidigare har det hÀnt att jag sjÀlv tog in pÄ hotell för att fotografer skulle fÄ en chans att bo hÀr, sÀger Johan  och Anna-Karin berÀttar att mÄnga varit förvÄnade över att de slÀpper in konkurrenter "hur som helst". Det hÀr Àr ju Hellströms egen arbetsmiljö i fotografiska sammanhang.
 HÀr har hittills sÀkert varit bortÄt 100 fotografer frÄn olika svenska och utlÀndska tidningar inom bÄde mode och inredning. Men jag ser dem inte som konkurrenter utan kolleger.
Den marknadsföringen rÀcker, om man sÀger sÄ. UngefÀr hÀlften av gÀsterna som hittar dit Àr utlÀndska. MÄnga kommer för rekreation, andra för arbete och konferens.
ÂI vĂ„ras reste folk frĂ„n Manhattan hit för att tillbringa en weekend hĂ€r, sĂ€ger Johan och tillĂ€gger att man mĂ„ste ringa och boka in sig i god tid.
<span class=MR>Fullbelagt till oktober</span>
ÂDet gĂ€ller bĂ„de övernattning och vĂ„r trerĂ€ttersmiddag som serveras varje kvĂ€ll. Dessutom ligger ett litet hus för sig sjĂ€lv pĂ„ tomten, som blivit oerhört populĂ€rt att hyra bland bröllopspar. Fram till början av oktober har vi nĂ€stan fullbelagt.
En liten stund senare stÄr Johan i köket, telefonen ringer och efterÄt sammanfattar han artigt samtalet:
 Sune, han Àr prÀst. Och behöver fika till 25-50 personer i slutet av augusti. Vi tar emot alla hÀr, allt frÄn andliga konvent till dagis.
 MÄngfald, nÀr det gÀller gÀsterna, Àr det roliga med att driva hotell.
Nu har han inte bara ett eget hotell. Utan ocksÄ en egen ö. Vad Àr nÀsta projekt? En egen mÄne, kanske?
I vilken riktning verksamheten rört sig om fem Är tiger han dock om.
ÂJag hade aldrig kunnat tĂ€nka mig att det skulle bli sĂ„ hĂ€r nĂ€r jag sĂ„g den gamla Fabriken för första gĂ„ngen för fem Ă„r sedan. Eftersom jag inte kunde sĂ€ga nĂ„got dĂ„, kan jag inte heller göra det nu.
Fabriken pÄ Furillen har gjort sig ett namn.
Ă-kĂ€nd, i rĂ€tt kretsar.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!