Utvecklingen på Furillen tar fart ­ nyligen köpte Hellströms hela ön

Furillen har åter hamnat i svenska händer, efter flera år i Heidelbergkoncernens ägo (tidigare Cementa). Johan och Anna-Karin Hellström, ägare till välkända hotell Fabriken, köpte nyligen ön.
­ Verksamheten fortsätter som vanligt. Just nu bygger vi till sex rum, plus att vi anställt en bagare och öppnat en minibio, säger en glad fotograf Johan Hellström och tycks trivas i byggtillvaron.

Gotland2003-08-08 04:00

Det som en gång i tiden var en tung stenindustri är idag världsberömt hotell med Andy Warhol-inspiration.
Till Fabriken på ön Furillen hittar allt fler långväga gäster, trots att inga skyltar visar vägen. Och ännu fler lär det garanterat bli, för nu tar ägarna Johan och Anna-Karin Hellström ytterligare några kliv framåt för att utveckla det populära futuriska hotell-konceptet.
För det första har de köpt ön.
­ Ja, vi har köpt tillbaka ett stycke svensk mark från Tyskland, säger Johan och skrattar gott. Det brukar vara tvärtom dessa dagar, tyskar som köper svenska fastigheter.
­Kanske var Furillen det sista svenska som går att få tag på? I ö- form på Gotland, om inget annat.
<span class=MR>Furillen-möte</span>
Köpet är så nytt att paret knappt hunnit informera de tre andra familjerna som bor på ön. I går kväll hölls ett litet Furillen-möte med inblandade i frågan.
­ Men vi tror inte de misstycker. Några har redan gratulerat med blommor och champagne, säger hustrun Anna-Karin.
För det andra bygger de till. Byggmästaren har fullt upp med att färdigställa hotellet Fabrikens etapp fem.
­Det handlar om sex nya rum, som jag själv ritat, förklarar Johan och berättar att han och övriga anställda är (och har varit) oerhört lyhörda när det gäller gästernas krav och önskemål. De nya rummen har till exempel fått en särskild avdelning för resväskans plats ­ och saknar TV.
­ Vi vill behålla det estetiskt avskalade, och lugnet, i rummen. En röd resväska som tar stor plats kan bli ett störande moment.
<span class=MR>Högsta kvalitet</span>
Rummen är inredda i högsta kvalitet med Bang Olufsen-teknik, Hästen sängar och gotländskt fårskinn på golvet.
Till varje rum hör också en grå Skeppshultcykel att trampa runt på i det vackra närområdet.
Färgskalan på interiörer, golv och väggar är genomgående vitt och grått, med många inslag av fönsterglas som inte sällan bildar en levande tavla med motiv från skog och mark. Vissa detaljer från fabrikstiden finns också kvar som uppiggande dekoration.
­Tänk att en miljö som en gång i tiden ansågs vara slitsam och ointressant, i dag framstår som originell och unik. Trendernas utveckling är egentligen fantastisk, utbrister Johan när han visar runt.
När man bor på Fabriken ska inte sitta och glo på TV. I brist på en hotellbar fanns tidigare i rummen moderna kylskåp i 30-tals design ­ dessa är bortplockade och ersatta av en riktig bar som numera finns i anslutning till matsal och allrum.
­ Vi har också inrett en minibio där film kommer att visas varje kväll för att höja trivselnivån. Och för det tredje har de anställt en bagare och öppnat eget bageri.
­ Nybakat bröd är ett måste på morgonen och i fikasammanhang, och nu har vi så mycket gäster att vi valt att anställa nyutbildade bagaren Jenny Jansson på heltid.
<span class=MR>Fotograferar fortfarande</span>
Johan Hellström, egentligen modefotograf till yrket, säger att han är idésprutan, men till sin hjälp för att driva runt verksamheterna behöver han ett team. Hustrun Anna-Karin sköter därför det administrativa. Anna Cöster tar hand om receptionen ­ och baren. Och Jenny Jansson bageriet. Och så har han en fotoassistent.
­Jag fotograferar fortfarande, och har faktiskt fler uppdrag än någonsin. En hel del jobb kan göras här. Miljön är tacksam; på morgonen fotograferar man på stranden, vid middag i studion och på kvällen i baren, förklarar han med ett leende.
Den karga naturen och härliga sandstränderna i kombination med klarblått vatten och intressanta vita före detta fabriksbyggnader i funkisstil får människor världen över att smälta. I sommar har cirka 300 människor passerat dagligen ­ många bra för att "titta in".
<span class=MR>Förvånade konkurrenter</span>
­ Tidigare har det hänt att jag själv tog in på hotell för att fotografer skulle få en chans att bo här, säger Johan ­ och Anna-Karin berättar att många varit förvånade över att de släpper in konkurrenter "hur som helst". Det här är ju Hellströms egen arbetsmiljö i fotografiska sammanhang.
­ Här har hittills säkert varit bortåt 100 fotografer från olika svenska och utländska tidningar inom både mode och inredning. Men jag ser dem inte som konkurrenter utan kolleger.
Den marknadsföringen räcker, om man säger så. Ungefär hälften av gästerna som hittar dit är utländska. Många kommer för rekreation, andra för arbete och konferens.
­I våras reste folk från Manhattan hit för att tillbringa en weekend här, säger Johan och tillägger att man måste ringa och boka in sig i god tid.
<span class=MR>Fullbelagt till oktober</span>
­Det gäller både övernattning och vår trerättersmiddag som serveras varje kväll. Dessutom ligger ett litet hus för sig själv på tomten, som blivit oerhört populärt att hyra bland bröllopspar. Fram till början av oktober har vi nästan fullbelagt.
En liten stund senare står Johan i köket, telefonen ringer och efteråt sammanfattar han artigt samtalet:
­ Sune, han är präst. Och behöver fika till 25-50 personer i slutet av augusti. Vi tar emot alla här, allt från andliga konvent till dagis.
­ Mångfald, när det gäller gästerna, är det roliga med att driva hotell.
Nu har han inte bara ett eget hotell. Utan också en egen ö. Vad är nästa projekt? En egen måne, kanske?
I vilken riktning verksamheten rört sig om fem år tiger han dock om.
­Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så här när jag såg den gamla Fabriken för första gången för fem år sedan. Eftersom jag inte kunde säga något då, kan jag inte heller göra det nu.
Fabriken på Furillen har gjort sig ett namn.
Ö-känd, i rätt kretsar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om