Uttalar oro för nya oljeutsläpp
? Vi ser med ökande oro pårisken före framtida störreoljeutsläpp efter haverier i vårt närområde.
I Skrivelsen hänvisas till ministern besök på gotland i december 2002 då vikten av att nå internationella överenskommelser underströks av såväl tjänstemän som politiker
Överenskommelser som huvudsakligen skulle inrikta på bland annat fartygsrutter och fartygsstandarder för att minska det hot mot Östersjön som oljetransporterna utgör.
I skrivelser vädjar kommunen att ministern ytterligare skall intensifiera arbetet internationellt för ökad säkerhet och minskade oljeutsläpp i Östersjön.
Att Östersjön klassats som särskilt känsligt innanhav, anser kommunen vara et framsteg.
?Vi känner dock stort behovs av säkrare skydd för de gotländska kuster i stort, såväl som de kustnära naturskyddsområdena på och kring Gotland. De är av värde både på nationella och europeisk nivå.
Som exempel nämns att ca 20 procent av landets återstående betade strandängar finns på ön.
Det krävs lokala, nationella och internationella åtgärder, heter det vidare.
Det går bara att lokalt bedriva ett framgångrikt miljöarbete till en viss gräns om inte omvärlden gå ri samma takt. Detta bland annat med hänsyn till nationella och internationella regler:
?Därför är det av största vikt för kommunerna att Sverige fortsätter att vara pådrivande för att nå internationella överenskommelser för miljöarbetet i Östersjöregionen.
Skärpta internationella regelverk, kunskapsutbyte för samhällets miljöanpassning och säkrare oljetransporter till havs som gemensamma regler i hamnarna som vid ankring och läkring, framhålls som viktiga samarbetsfrågor.
?Vi anser att lotsarna ställning lokalt bör stärkas gentemot fartygens befälhavare. Internationella regler för at uppnå minskade utsläpp och ett hållbart utnyttjande av havet som transportled utan att äventyra havets och kusternas ekosystem och produktionsförmåga behöver uppnås inom Östersjösamarbetet.
Kommunen framhåller vidare att Räddningstjänsten på Gotland står för ett ambitiöst miljöarbete i Östersjöområdet.
I genomsnitt saneras olja på de gotländska stränderna 3-4 gånger per år.
?För kommunens del är de av största vikt att havsmiljökommissionens förslag om säkerställd räddningsberedskap på Gotland verkligen genomförs.
Konsekvenserna av ett större oljepåslag på de gotländska stränderna skulle utöver miljökatastrofen bli ett oerhört ekonomiskt avbräck för öns besöksnäring.
Det erinras vidare om att en flyttning av farleden söder och öster om Gotland sedan länge är ett starkt önskemål från kommunens sida.
Än en gång understryks vikten av att detta blir genomfört.
Det är av stor vikt att förvaltningen av havets resurser utvecklas till att följa principen att förorenaren betalar och att inte havet som allmän resurs fortsätter att vara ingens ansvar.
Allmännyttiga insatser måste finansieras via statskassan eller internationella medel, för att inte även framtida åtgärder ska komma att drabbas av ?genomförandeunderskott? på grund av att bristande resurser avsatts för genomförandet, slutar jan Lundgren och Bo Dahllöf skrivelsen till miljödepartementet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!