Utställning ställer existentiella frågor
Aktuell konst. Strandskydd som konstverk, visst går det. Man sätter sig bara på tältdukarna och tar del av Anna Kindgrens och Carina Gunnars film om stränder, på Gotland och i Brasilien.
Foto: Joel Nilsson
Så lät det när vi formulerade vad vår ö är för någonting och hur vi vill bli sedda. Skulle den bilden förstärkas om vi stod och tog emot turistströmmen med höftskynken av lammskinn, hötjuga i ena näven och bonderepublikens flagga i den andra, i stil med massajerna i Afrika?
Tanken väcks när man ser Konstmuseets utställning "Going Places". Fem konstnärer speglar turismen ur perspektiv som vi inte är vana vid. Frågeställningar om kulturell identitet, självbilder och makt dyker upp på flera ställen.
Gotland har formulerat sitt varumärke i orden "magisk, livskraft, livslust, kreativitet och nära". Namibia har gjort på samma sätt och kommit fram till "rugged, natural, soulful and liberating". Orden ingår i Eva Arnqvists verk "Poland is Normal". Titeln är första meningen ur en broschyr om hur Polen marknadsför sig.
I "Vita fläckar" speglar Eva Arnqvist jakten på det exotiska. Bilder som manipulerats så att de ser ut som om de vore tagna av Sven Hedin för hundra år sedan är i själva verket nytagna foton från turistbroschyrer. Med dansande urinvånare, strapatsrika utflykter marknadsförs Afrika, Mekongdeltat, Svarta öknen, Titicacasjön och många andra platser som framstår som fläckar som vi västerlänningar ännu har kvar att upptäcka.
2008 var Carina Gunnars och Anna Kindgren gästkonstnärer hos Baltic Art Center. Det var innan landhövdingens fall, Tott och Ulvaeus, men de intresserade sig redan då för strandskyddet och gotlänningarnas kamp för sina stränder. I ett av museets rum kan man bänka sig på tält och se resultatet. I dvd:n "Stranden" länkar de samman den gotländska kusten med en av världens mest kända stränder - Copacabana i Rio de Janeiro där bebyggelsen tagit allt större plats. "Ni kommer att bygga en mur av egoister" förutspådde Le Corbusier, och han ser ut att få rätt.
Stefan Constantinescu visar hur symbolladdad en flagga är, och man kan även se hans dvd "Passagen" som visades på Venedigbiennalen 2009. "Passagen" skildrar tre chilenare som efter statskuppen 1973 utvandrade till Rumänien, men efter en tid under Ceausescus diktatur flyttade vidare till Sverige.
Över hela "Going Places" ligger orientalisk musik. Den kommer från Lisa Torells dvd "Cover by the lens" som visar en magdansös filmad i en lokal bar i Kairo. Man får krypa in i ett litet tält för att ta del av verket.
Det som gör besöket på Konstmuseet extra intressant är att de övergripande frågeställningarna i "Going Places" länkats samman med hur Gotland marknadsfört sig som besöksmål. Konstmuseets intendent Angelica Blomhage har tillsammans med Annika Maruzars plockat ihop utställningen "Gotlandication" med gotländsk konst, gamla och nya reklambroschyrer.
"Gotlandication" borde alla som arbetar med att marknadsföra Gotland se. Av det historiska materialet förstår man att vissa saker alltid kommer att stå sig - raukarna, ringmuren, ruinerna. I utställningen får även Namibias och Polens programförklaringar sin pendang i form av kommunens varumärkesspel med "Gotland den magiska ön" i centrum. Och när man ser Svensk Spels Keno-karta förstår man hur viktiga avsändarens intentioner är för bilden men vill ge.
Utställningarna "Going Places" och "Gotlandication" pågår till och med den 10 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!