Utryckningstider ska nu bli kortare

Det tar i snitt 14 minuter från att larmet går hos SOS Alarm, tills brandbilen är framme.Nu ska utryckningstiderna kortas. Från och med igår skickar SOS Alarm ut ett förlarm så fort de får ett larmsamtal.

Larmet har gått. Joachim Nyman och Rolf Bonté kommer att vara på väg innan larmoperatören har fått alla uppgifter. På så sätt ska utrycikningstiderna bli kortare.

Larmet har gått. Joachim Nyman och Rolf Bonté kommer att vara på väg innan larmoperatören har fått alla uppgifter. På så sätt ska utrycikningstiderna bli kortare.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-03-15 04:00

Att det går 14 minuter från larmsamtalet tills räddningsstyrkan är på plats innebär att räddningstjänsten på Gotland tar lite längre tid på sig än i andra kommuner. Det är inte så konstigt, tycker länsstyrelsen, som har gjort en tillsyn vid räddningstjänsten. Ön är vidsträckt och många bor långt från brandstationerna.


Nya rutiner
Vad som däremot är anmärkningsvärt är att utryckningstiderna är längre i dag än vad den var för 15 år sedan. Det måste man göra något åt, slår länsstyrelsen fast i sin rapport.

Räddningschefen Dick Svennefelt håller med: Utryckningstiderna måste bli kortare.

Från och med i går gäller därför nya rutiner för larmen.

- Nu går det ut ett förlarm. Så fort larmoperatören har en riktning kan en brandbil börja åka. Förut har larmoperatören tagit in alla uppgifter innan de tryckt på larmknappen. Det här kan spara någon minut och det kommer att bli betydelsefullt i alla situationer där liv är i fara, säger Dick Svennefelt.


Längre larmsamtal
Han ser två skäl till att larmningstiden har blivit nästan en minut längre sedan 1996. Dels handlar det om att brandmän i dag ofta rycker ut för att bistå i väntan på ambulans. I sådana lägen tar larmen längre tid. Dels handlar det om larmoperatören:

- Under den här perioden flyttades SOS Alarm från Gotland. Det medförde att larmsamtalen tog längre tid. En gotlänning har en helt annan lokalkännedom än en larmoperatör på fastlandet.

Sedan förra året skickas alla larm som handlar om brand och räddning till Storstockholms räddningscentral.

Dick Svennefelt tror att detta kommer att bidra till kortare utryckningstider:

- De har en helt annan yrkeskunskap än SOS Alarm. Larmsamtalen går mycket snabbare hos dem.


Snabb förstainsats
Deltidsbrandkårerna har längre utryckningstid än heltidsbrandkåren i Visby.

Här har brandmännen mellan fem och sju minuter på sig att ta sig till brandstationen innan de kan komma iväg. Ett sätt att förkorta deras utryckningstider kan vara att låta en "förstainsatsperson" åka direkt till olyckan eller branden.


Små bilar
- I så fall köper vi in små brandbilar av personbilsmodell som en person i styrkan alltid har med sig under sin beredskap. Så gör man i en del andra kommuner och det har fungerat bra, säger Dick Svennefelt.

Länsstyrelsens har i sin tillsynsrapport också synpunkter på bemanningssituationen vid deltidsbrandkårerna. Detta är något som just nu är under utredning.


Vakanser
- Vi har stora problem med bemanningen på våra deltidsbrandkårer. Det är svårt att få tag på folk som bor i närheten av stationerna och som är hemma dagtid. Varenda vecka har vi vakanser vid någon station på Gotland och vissa dagar är det riktigt bekymmersamt.

Förra veckan var vi tvungna att kommendera in folk som egentligen var lediga, berättar Dick Svennefelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om