Utredaren skrämd av fördomarna
- Jag har blivit lite skrämd av de fördomar och den okunnighet, som på sina håll finns om vissa regioner. Det säger Jan Bergqvist, ordförande i utlokaliseringsutredningen, till GT.
Inte ett ord om livsmiljön
För många reaktioner blev det, ofta negativa, särskilt från de statliga verk och bolag som föreslogs bli utlokaliserade. Gotland blev, bland annat, hudflängt och beskyllt för att inte kunna erbjuda kompetens samt att vara en isolerad ö.
- Många reaktioner visade på en fruktansvärd okunnighet, säger Jan Bergqvist. Som att tala om Gotland som en isolerad ö utan kompetenta människor! Inte ett ord om alla välutbildade personer som bor där och som har en sådan fin livsmiljö.
Snabbt till Arlanda
Utredningen skriver att kritikerna ofta underskattar de moderna och väl fungerande samhällena utanför storstaden. Där står:
"Den föga uppseendeväckande informationen att man från alla fyra regionerna klarar av att delta i ett heldagsmöte i Stockholm och att resa fram och tillbaka samma dag har tros allt väckt en viss förvåning hos en del"
Utredningen tar också "det isolerade Gotland" som exempel:
"Många vet inte att en person i Visby kan ta sig till Arlanda snabbare än vad som är möjligt för hundratusentals invånare i Stockholms län."
Nya enheter till ön
Sidas generaldirektör Maria Norrfalk säger i en kommentar till gårdagens utlokaliseringsförslag att de splittrar Sidas verksamhet, som blir dyrare och mindre effektiv.
"En placering utanför Stockholm innebär sämre möjligheter till dialog med centrala organisationer, myndigheter och även privatpersoner. Resekostnaderna ökar och kvaliteten på arbetet riskerar att försämras", säger hon.
Jan Bergqvist säger att så är det inte.
- Vårt förslag innebär alls inte någon splittring, säger han. Det vi föreslår är ju nya enheter till Gotland.
Kunskapsutbyte
Utredarna drar nu slutsatsen att det behövs mer av kunskapsutbyte, dialog och kontakter för att "hålla samman Sverige och få de regionala klyftorna att minska".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!